zaterdag 27 februari 2021

Zon, zweet en bomen

Van de camera in het bos.




ZON, ZWEET EN BOMEN.

De datum was 27 februari, maar voor het gevoel was het ergens in april. Al begon de dag bewolkt, gedurende de dag kwam de zon er meer en meer bij. De jassen gingen snel uit en bij de zagers die in de volle zon stonden, verschenen de eerste zweetdruppels. Ook de vogels hadden het voorjaar in hun bol. Luid kwetterende vogels, overal. Zo hoorden we de kenmerkende “fietspomp van de koolmees“, het “piepend fietswieltje “ van de heggemus en de vink die aan het einde van zijn riedeltje nog even laat horen dat hij voorkeur voor biscuit heeft. 
We werkten vandaag wederom in het mooie Ommedijkse bos. Hoe anders is de sfeer hier vergeleken met de weidsheid van de Boterhuispolder en de Zwanburgerpolder. 
Hier geen uitgestrekte veenpolders of een verlaten Kaag en rietvelden, maar hier meer het bosgevoel. Al is de oppervlakte  maar 1,2 ha. Voor meer informatie zie: groepwan.blogspot.com/beheersplan Ommedijkse Bos.                                              
 
Er heerste vandaag een relaxte sfeer ondanks dat er hard gewerkt werd. Waarschijnlijk kwam dat doordat er meerdere werkzaamheden te doen waren. Een aantal hielden zich bezig met knotessen, een aantal met de knotwilgen midden in het bos en her en der struinden er mensen door het bos om de nieuwe beplanting voor de lente de grond in te krijgen. Terwijl de voorraad bomen van de buurttuin in Leiden al bijna weggeplant is, kwam  Ant  's ochtends met een nieuwe voorraad boompjes. Deze kunnen op de laatste dag geplant worden. Op deze dag wordt er dan niet meer gezaagd, maar spannen we ons deze winter nog één keer in om de bomen de grond in te krijgen. Maar wanneer is die laatste dag dan? Deze is op 13 maart.
Komende zaterdag gaan we nog één keer een bezoek brengen aan de Zwanburgerpolder. Het idee is om 10 uur over te varen naar de boerderij. Hier vandaan lopen we via de oevers van de Kager plassen, inclusief de nieuwe theehaagjes van Joost, naar de 2 bosjes waar we enkele weken geleden gestopt zijn. Hier kan nog een héél klein beetje zaagwerk verricht worden.(ik heb 3 zaagjes uit Wassenaar meegenomen) We kunnen een kijkje nemen op de verlande eilandjes tegenover de schuur en uitgebreid koffie drinken. Na dit alles lopen we terug naar de boerderij waar we misschien een heerlijk stukje boerenkaas kunnen kopen.        Ik hoop jullie allemaal komende zaterdag even voor 10 uur aan het einde van de Zijldijk te zien, inclusief mondkapje. De boot vertrekt om 10 uur.                                                                      Groet, Johan.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten