zaterdag 20 februari 2021

Sneeuw en lente



LENTE IN FEBRUARI.

Beste allemaal,

Vandaag was de eerste echte werkdag van dit jaar in het Ommedijkse Bos. En wat voor een dag! 

Vorige week zaterdag maakten we in de Ommedijkse Polder een schitterende sneeuwwandeling, met een stevige koude oostenwind en 5 graden vorst. Nu stond er een zwoel zuidelijk briesje, scheen de zon uitbundig en was het ruim 15 graden. Sneeuwklokjes, Elzen en Wilgen.  Ze bloeiden allemaal uitbundig alsof er nooit een pak sneeuw heeft gelegen. En toch viel er her en der nog iets waar te nemen van de vergane winter. Sommige sloten lagen nog bedekt met een sneeuwlaag, en dat bij 15 graden. Hoe vaak maken we dit mee?

We zijn vandaag voor het eerst deze winter echt werkzaam geweest in het Ommedijkse Bos. Zoals ik vorige week al schreef  hebben we voor dit seizoen nog 3 zaterdagen voor de boeg,  3 werkdagen waarbij we van alles kunnen, mogen en moeten doen voordat we op 12 maart het seizoen afsluiten. Dit  “ alles doen “ bestond deze zaterdag o.a. uit het knotten van de Essen aan de voorkant van het bos, het planten van nieuwe boompjes en het controleren en evt. opknappen van Ransuilenmanden en het controleren van de Bosuilenkast.

Over de laatste kast hebben we heel goed nieuws te melden. Terwijl Hein omhoog klom zagen Peter en ik vlak boven hem een Bosuil naar buiten komen en vervolgens weg vliegen. Schitterend! Dit kan maar één ding betekenen: een bewoonde kast en misschien zelfs een nest. Bij het openen van de kast lagen er inderdaad 3 eieren. In welk broedstadium de eieren zijn weet niemand, maar over 3 weken kunnen de uilskuikens met zekerheid geringd worden. Een bosuil broedt ongeveer 28 dagen en de kuikens verlaten na 3 weken het nest. Over 3 weken zitten we denk ik wel goed.

Tussen neus en lippen door heb ik ook de Wildcamera  weer eens opgehaald. Deze had ik 2 weken geleden bij de eerste sneeuw opgehangen, in de hoop enkele Reeën in een winters landschap op de foto te krijgen. Helaas is dit niet gelukt. Wat wel voor de camera verscheen is te zien in dit verslag .

Komende zaterdag werken we wederom in het Ommedijkse Bos. We zullen verder gaan met zagen, 2 nestmanden ophangen en het planten van de resterende boompjes. Komende week zal er ook nog een nieuwe lading plantgoed worden gebracht. Het lijkt er dus op dat we ons zonder al te veel te vervelen de eindstreep op 12 maart halen.

Groet, Johan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten