zondag 22 september 2019

Some Wan op 't Wad



Zondag 22 september was het dan zo ver. Tien leden van de IVN-Werkgroep Agrarisch Natuurbeheer op reis naar de Marker Wadden. De nieuwe aanwinst van Natuurmonumenten. Bedoeld om weer leven terug te brengen in het Markermeer. Jammer genoeg moesten drie anderen van deze voorgenomen reis afzien. Zij hebben veel gemist.
Eerst twee uur varen met een zeilschip (met hulpmotor) vanaf Enkhuizen. Wind tegen, dus weinig zeilen. Onderweg direct geconfronteerd met een bijzonder meeuw, de Pontische Meeuw. Daar hadden we nog nooit van gehoord. Ook onze grootste vogelkenner Johan niet.
En dan wordt je afgezet op één van de Marker Wadden. Slechts één eiland mag worden bezocht, de overige moeten voorlopig een echt rustgebied blijven. Dit hoeft echter niet als een beperking te worden opgevat. Het zijn grotere opgespoten gebieden dan menigeen verwacht.
De meeste van ons zijn met de gidsen op zoek gegaan naar allerlei soorten vogels, en niet zonder succes. Een kleine greep uit alles dat we hebben gezien: tapuiten, paapjes, strandlopers, plevieren, kemphanen, watersnippen en ruiters.
De andere zijn lekker gaan wandelen, aan hen was het vogelen niet besteed. En er kan daar echt heerlijk worden gewandeld. Soms lijkt het of je in de duinen loopt, dan weer of je midden in een moerasgebied loopt en strand is er natuurlijk ook. Bossen zijn er niet en die wil men er ook liever niet hebben. Zouden ze toch spontaan ontstaan, zouden er dan vrijwilligers worden gezocht om ze te kappen ……?
Na een verblijf van vier uur was het tijd om de boot op te zoeken. Nu hadden we wind mee en dat betekende dat de zeilen werden gehesen. Wat een werk en een krachtpatserij om die grote lappen omhoog te krijgen! Gelukkig waren er voldoende sterke mannen aanwezig. Daar is niet mee gezegd dat de vrouwen geen rol speelden. Integendeel, de bemanning bestond alleen uit vrouwen en zij konden er wat van.
Om half zeven waren we terug in Enkhuizen. Over één ding waren we het roerend met elkaar eens. Het was een geweldige dag en we moeten over een paar jaar zeker nog een keer gaan om te zien hoe deze natuur zich verder heeft ontwikkeld.





https://www.dropbox.com/sh/wndzmqm1en0wg2w/AAC2SaI74KwqnkM1By1xd_Lna?dl=0
klik op afbeelding voor meer foto's
                                                                  



3 opmerkingen:

  1. GE-WEL-DIG! Prachtig om te zien hoe de natuur zich daar ontwikkelt! En wat een mooie foto's! De volgende keer ga ik zeker mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat was het een schitterende dag!
    Groet, Chris

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 12.28zeeaster, grote lisdodde, 12.37 wilgenroosje, 12.43 goudknopje, 12.46 avondkoekoeksbloem, 12.48 gewone rolklaver, 14.19 duinaveruit

    BeantwoordenVerwijderen