zaterdag 6 maart 2021

Veenswingers


Take it easy, take it nice and slow.
 
Bovenstaande titel zegt genoeg. We genoten en deden het rustig aan. Deze dag was eigenlijk een onnodig verlengstuk van dit werkseizoen. Wanneer we deze zaterdag naar het Ommedijkse Bos waren geweest dan hadden we daar de laatste werkdag van dit seizoen. Aangezien er zaterdag de 13e een grote verrassing op het programma staat was deze zaterdag een “ overbruggingsdag “. Eerlijk is eerlijk, we genoten allemaal van deze mooie overbruggingsdag. Wederom hadden we om 10 uur uitzicht op de rimpelloze Kagerplassen. Rond dit tijdstip kwam Jan ons met de pont ophalen en voeren we met 12 man en 1 dame, met de zon in de rug voor de laatste keer deze winter richting de Zwanburgerpolder.
Hier begon ons dagprogramma: wandelen, kletsen, beetje werken, koffie drinken en niet te vergeten “ lopen op dik water “. Het idee van deze dag was dat we met hindernissen en onderbrekingen het hele eiland rond zouden wandelen Vanaf de pont liepen we dwars door het weiland, tussen hazen, jagers en ganzen door. Rond koffietijd arriveerden we op de koffiestek. In dit geval was dat bij de inmiddels bekende schuur. Hier konden we heerlijk zitten bij het terras van een woonboot. De zogenaamde koffie to sit break. Na een hoop geklets namen we een kijkje op één van de aan de polder grenzende eilandjes. Dit eiland is via het boven genoemde terras te bereiken. Deze kleine eilandjes zijn in beheer bij Staatsbosbeheer, al was er van beheer weinig te zien.
Dit van origine rieteiland is in de loop van de jaren gaan verlanden, gaan vervenen en uiteindelijk begroeid geraakt met berken en zwarte elzen. 
Dit zijn vaak de eerste bomen die op het drijvende veenpallet kunnen groeien. Het was voor velen een belevenis om op “ dik water “ te lopen. Dit was swingen op het veen. Terwijl je een stap vooruit zette zag je verderop de grond golven. Na deze mini excursie gingen we dan eindelijk iets nuttigs doen. Zowel in het bosje bij de schuur en in het pestbosje moest nog een heel klein beetje gezaagd worden.
Na afronding en lunch zetten we weer onze wandeling voort en struinden we via de noordkant van het eiland richting de houtkade langs de Kagerplassen. Na deze gepasseerd te hebben brachten we nog een bezoek aan de “ proeftuin van zoon Joost v. Schie. Hij heeft op een perceel heel veel inheemse kruiden gezaaid, een theehaag en diverse inheemse vruchtdragende struiken geplant waaronder olijfwilg, kers hazelaar enz. Rond 14 u voeren we weer voldaan met de boot terug. Al was het eigenlijk geen werkdag, ik denk dat iedereen wel genoten heeft.

Zaterdag 13 maart is de ALLERLAATSTE werkdag van dit seizoen. We gaan er dan nog één keer deze winter tegenaan. Er moeten toch nog zo’n 60 boompjes geplant worden. 
Voor deze dag zou ik graag willen weten wie er komt. Laat dus even weten als je komt. Waarom ik dat wil weten? We hebben op deze dag namelijk 2 verrassingen: Gerco maakt een lunch voor ons klaar boven het kampvuur en de andere verrassing? Tja, dan moeten jullie tocht echt komen. Deze verrassing is om 14 uur en velen van jullie hebben het waarschijnlijk nog nooit meegemaakt en vergeten zullen jullie het zeker niet. Dus: TOT VOLGENDE WEEK! Groet, Johan.



LINK NAAR VIDEO




Geen opmerkingen:

Een reactie posten