zaterdag 30 januari 2021

Poldergeist





                                                                                              KOUD, KOUDER, BEREKOUD.

 Beste allemaal,

Wat een dag. In principe kan ik kort zijn met dit verslag. Het was berekoud.

Na enige vertraging vertrokken we met de boot naar de werkplek. Dit keer met een stevige noordooster 4 Beaufort in het gezicht. Bij +1 voelt zo’n windkracht aan als een volle storm. Na deze koude boottocht langs de “ Costa del Kago “ kwamen we verkleumd aan op de werkplek. Hier verdeelden we de groep. Het grootste deel bleef rond de schuur werken en een klein groepje zocht de open polder op om een ander pestbosje met Grauwe Abelen kort te zetten. Om daar te komen had nog behoorlijk wat voeten in de bagger. 2 sloten verderop lag er namelijk een perfecte  plank over de sloot.  Die moesten we dus 2 keer als dam gebruiken om uiteindelijk op de juiste plek uit te komen. Na enige uitleg was het bijna alweer koffietijd , die we in de WAN keet nuttigden.

 Midden in het bosje met de Grauwe Abelen, ligt een houtril die we 2 jaar geleden gemaakt hebben. In de loop van de dag ontstond er discussie over deze wal. Laten we het liggen of halen we het weg. Ik ben altijd voor zoveel mogelijk biodiversiteit in de gebieden waar we werken. Maar de Zwanburgerpolder is een uitgesproken weidevogelgebied. De houtwal ligt te midden van dat broedgebied en trekt veel rovers aan zoals Hermelijn, Wezel en Bunzing, De afgelopen jaren was de predatie van nesten dan ook groot.  Joost v. Schie heeft volgende week het laatste woord.

Gaan we voor de weidevogels of kiezen we voor biodiversiteit in de polder?

Rond 14 u. vertrokken we richting het andere bos waar iedereen ook aardig opgeschoten was. Ik denk dat beide groepen nog 1 á 2 dagen werk hebben. 1 á 2 dagen werk? O, dan kunnen we nog maar 2 keer varen over een winterse Kaag!  Maar dan kom ik volgende week.

                                                                                                          VOGELNIEUWS

 

 Vandaag vond Carolien dicht bij onze lunchplek een restant van een gepredeerde én geringde  vogel. Waarschijnlijk gaat het om een Scholekster. De ring zal worden opgestuurd naar het vogeltrekstation in Arnhem.

De afgelopen week , maandag en vrijdag zijn er op ons Blog 2 berichten omtrent vogels geplaatst, waaronder een terugmelding van een geringde Torenvalk. Een aantal van jullie weten dat we sinds een aantal jaren in het Ommedijkse  Bos / Boerderij Nellesteijin in Wassenaar vogels inventariseren , maar ook  jonge vogels ringen. Dit gebeurt o.a. bij Boerenzwaluwen, Bosuilen , Ransuilen en Torenvalken. Afgelopen week kreeg ik voor het eerst terugmelding van een dode Torenvalk. Deze was in 2014 geringd in het bijzijn van mijn jongste dochter en Piet zijn kleinzoon. De vogel is dus 6,5 jaar geworden. 


Jullie herinneren denk ik allemaal wel de foto’s van de Ransuilen van vorig jaar mei / juni uit het Ommedijkse Bos. Zie groepwan.blogspot.com. Afgelopen week is er met stichting Nestkastlive  overleg geweest om bij het nest, wat hopelijk weer bewoont  gaat worden, een Live cam te plaatsen. Hoe mooi zal het zijn wanneer we thuis vanaf de bank de vogels op het nest kunnen bestuderen .

Om de camera online te krijgen is natuurlijk wel geld nodig. Wanneer jullie willen kunnen jullie de stichting steunen. www.nestkastlive.nl , vervolgens op steunprojecten klikken. Zie het bericht op het blog van afgelopen vrijdag.

 

Groet,

Johan



Geen opmerkingen:

Een reactie posten