zaterdag 9 januari 2021

zWANburgerpolder


 Werkdag 9 januari 2021.

Vandaag wederom werken aan het wilgenbestand op de Armenkade aan de noordzijde van boerderij de Eenzaamheid. Deze boerderij is sinds halverwege de negentiende eeuw in het bezit van de familie van Schie. Net zoals op boerderij Boterhuys een nieuwe wind waait, is ook op boerderij de Eenzaamheid het stokje overgedragen aan de jongere generatie: Joost van Schie. Waar voorheen door de ouders van Joost de lat al hoog gelegd werd op het gebied van duurzaam ondernemen, besloot Joost hier nog een vrij nieuwe vorm van ,,farmen,,  aan toe te voegen: regeneratieve landbouw.
Onder deze term wordt verstaan: een boerenbedrijf runnen met als uitgangspunten onder andere het verbeteren van duurzaamheid en milieu. Wat onder deze noemer valt (en kan vallen) is duidelijk omschreven in onderstaande links.
Om een paar punten uit deze vernieuwende bedrijfsvoering toch te vermelden: bodemverbetering, weidevogelbeheer, waterhuishouding, Co2 uitstoot/opslag, biodiversiteit. Op de pagina ,,Agroberichten Buitenland,, van de website van het Ministerie van Landbouw schrijft men het volgende over het ontstaan van deze vorm van landbouw: ,,De intensieve landbouwproductie in de VS leidt op veel plekken tot degradatie van de bodemkwaliteit waarbij de bodem nog nauwelijks nutriĆ«nten of water vasthoudt. Regeneratieve landbouwmethoden leiden vaak tot betere economische resultaten. Op een gezonde bodem kan namelijk voedsel van hogere kwaliteit met betere voedingswaarden worden geproduceerd. 
De aandacht onder boeren voor dergelijke praktijken neemt toe. Een belangrijke reden is dat boeren hun bedrijf willen doorgeven aan de volgende generatie. Ook op lange termijn moet op de grond landbouwproductie mogelijk zijn.
Uit het bovenstaande stukje blijkt dat er veel raakvlakken met onze Werkgroep zijn. 
Fijn om met onze werkgroep een ietsie pietsie aan deze manier van werken door de familie van Schie mee te kunnen doen. Geen wonder dat we regelmatig in de groep horen: wat is het hier toch heerlijk werken...
Door het animo in de groep is het werk op deze kade vrijwel gereed. Volgens Johan gaan we volgende week een langer stukje varen, dus.....we laten ons verrassen!

Lees (veel) meer over regeneratieve landbouw op:















 
















Wilgenbezemmijt (gal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten