zaterdag 16 januari 2021

Kamp Zwanburgski



 KAMP ZWANBURGSKI

Dat het in Nederland met het weer alle kanten op kan gaan merkten we vandaag.

Met de laatste paar zonnige zaterdag in gedachten reden we vanochtend vol goeie moed naar het einde van de Zijldijk. Hier aangekomen leek het toch wat harder te waaien dan in de stad en de temperatuur was hier aan het begin van de Kagerplassen ook wat lager. Na enig oponthoud vertrokken we naar onze nieuwe werkplek, voorafgegaan door een mooie boottocht. Eenmaal op de volle Kaag beland dacht ik: ,,mmm, frisjes,, Bij het passeren van de kop van het eiland voeren we aan de andere oever verder naar de werkplek. Nu geen wind in de rug maar wind vol in het gezicht. MMM, dit was niet frisjes meer maar voluit koud. Of het nou door de golfslag of door de kou kwam, maar iedereen stond een beetje heen en weer te schudden. Aangekomen op onze werkplek gingen we dan eindelijk aan wal. In dit geval een oude vervallen schuur  “ omzoomd “ door een mooi bosje. Terwijl wij hier de dag zouden gaan doorbrengen, hebben Chris, Piet en boer Joost op de houtkade een begin gemaakt met het versnipperen van de vele takken van de afgelopen 2 zaterdagen. Wat zouden ze lekker hebben geslapen. Hoog op de dijk, wind vol in het gezicht. Jullie verdienen een pluim.

Zoals in  elk bosje in de polder liggen er altijd veel restanten uit het verleden. De eerste klus bij het opkappen van deze “ pareltjes “ van de polder was het opruimen van alle restanten hout, balken en planken, tegels, kleine stenen, enz. Mochten jullie de tuin willen betegelen en willen jullie een muurtje metselen? Het adres is bekend. Af en toe mocht ik wat uitleg geven over o.a. de werkplek, vaarboeren en nogmaals de uitleg over hoe je op de juiste wijze een boom zaagt inclusief de veiligheid voor jezelf én voor anderen.

Let daar de komende weken op  AUB: 

BEPAAL DE VALRICHTING

MAAK EEN NIET AL TE KLEINE VALKERF

MAAK DE OMSTANDERS OP TIJD DUIDELIJK DAT ER EEN BOOM GAAT VALLEN:  ,,VAN ONDEREN,, !!

ZAAG DE BOOM VERVOLGENS VAN ACHTEREN IN, MAAR……… NIET TOT AAN DE VALKERF. DAN BEN JE TE LAAT.

DE BOOM MOET UIT ZICHZELF GAAN KRAKEN, UIT ZICHZELF VALLEN.

Tijdens het opruimen van het bosje, de kou, een grijze schuur, grijze luchten, dacht ik: ,,dit is Siberië. Kamp Zwanburgski,,. Maar wel een mooi kamp, ondanks het weer. Want wat was hier weer veel te zien. Allerlei paddenstoelen op rottend hout, muisjes die onder het rottende hout wegschoten op zoek naar een veiligere omgeving en wederom een schitterende omgeving. Want al zat het weer niet mee, genieten deden we.

Het bosje ligt aan de westoever van de Zwanburgerpolder, aan de uitloop van de Leede in Warmond. De pauzes zijn altijd een gezellig onderdeel van de werkdag. Vandaag was dit zéker het geval. De koffie en lunchbreak nuttigden we op het uit de wind gelegen terras van een woonboot. Deze plek is schitterend. Het is hier doodstil, met uitzicht op de polder maar ook op een mooi buitendijks gelegen eilandje bestaande uit riet en ondiep gewortelde berken. Dit is een plek waar de vogelaars onder ons de komende weken best nog wel eens leuke waarnemingen kunnen doen. Het is trouwens in beheer bij Staatsbosbeheer .

Komende zaterdag zal er weer door 2 man gesnipperd worden, terwijl de rest in het mooie bos zal gaan werken. De zaterdagen daaropvolgend zullen er een aantal in een ander bosje beginnen.

WE BLIJVEN ZOVEEL MOGELIJK IN GROEPJES WERKEN !

Ik hoop jullie zaterdag de 23e allemaal weer te zien. Komende zaterdag ben ik er niet bij .

Groet, Johan.                                               (Link naar de video    Johan legt uit omzagen A - YouTube )





Geen opmerkingen:

Een reactie posten