zaterdag 16 december 2023

Traprenovatie

 

 

 

Beste allemaal,

De start van vandaag leek op die van vorige week en de week ervoor en …

Om 10.00 uur denk ik: ¨Nou, we zijn met een klein groepje vandaag.¨ Bij het in gang zetten van de kruiwagen richting het bos hoor ik achter me: ¨goede morgen¨, een stukje verder weer en eer dat we in het bos waren en het gereedschap verdeeld hadden kwam de laatste binnen (via een link afstapje) en waren we met 12 á 13 werkpaarden. Na een korte uitleg over een aantal bomen die vanaf het begin over het hoofd waren gezien zocht iedereen zijn/haar plek op en begon de motor weer op volle toeren te draaien, zonder enige WANklanken. (afgezaagd hé)

Gerco is nog steeds herstellende van het bloedstolsel in zijn enkel/voet maar is inmiddels wel zover dat hij wat kan lopen. Zo heeft hij afgelopen week alle Rodaxen geslepen zodat iedereen vandaag weer een vlijmscherpe hak kon plaatsen.

Tijdens de koffiepauze en onder het genot van een koekje van Lydia werden er een aantal mededelingen gedaan omtrent activiteiten gedurende de komende weken. Dit verschijnt de komende dagen per mail aangezien niet iedereen deze verslagen leest. Wat mij trouwens van de pauzes opviel was dat iedereen na een korte pauze uit zichzelf weer aan het werk ging. Een goed teken toch! Er zijn groepen die blijven kletsen en blijven wachten tot er een teken gegeven wordt. 

Tijdens de dag viel het op dat er af en toe best wat netter en ergonomischer gewerkt kan worden. Met dat laatste bedoel ik het zagen afwisselen met takken naar de houtril brengen en daar met de rodax de takken in de wal verwerken. Dit maakt het werken gedurende de dag lichter, afwisselender en het is beter voor je spieren. Wat het netter werken betreft: ruim zo veel mogelijk resterende takken op de werkplek op. Een schone werkplek werkt en loopt veiliger en geeft later minder braamopslag. Probeer geen kapstokken te maken. Wanneer je een boom gezaagd hebt en de stam wordt ontdaan van takken PROBEER dan de takken zo dicht mogelijk bij de stam af te zagen/hakken. Dat scheelt namelijk een hoop werk bij de verwerking tot openhaardhout.

Na deze enigszins strenge woorden waren er natuurlijk weer heel veel mooie dingen waar te nemen. Zo zag ik Elzen en Hazelaars die volop in knop zaten en deed Piet wel héél goed werk. Het is iedereen opgevallen dat de entree van het bos in de loop der jaren steeds dieper weg zakte. Vraag me niet hoe Piet het gedaan heeft maar er liggen nu weer mooie tegels én een stuk hoger.

Ik hoop jullie allemaal weer komende zaterdag te zien en hou vooral de mail komende dagen in de gaten.

Groet, Johan.

         Links Breeksteeltje (98 % zekerheid OBS)  en rechts rode meniezwam.




1 opmerking:

  1. Het is niet eerlijk als alléén ik vermeld wordt als traphersteller. Daan en Thijs hebben geweldig meegewerkt aan het herstel!!
    Johan meldde in het verslag al dat het de veiligheid ten goede komt als de werkplek schoon gehouden wordt: de foto van Lydia met de stammetjes zegt ook iets over veiligheid en netheid van werken.
    Tot aanstaande zaterdag,
    Piet.

    BeantwoordenVerwijderen