zaterdag 30 december 2023

Lest best?

 

 

 

Een rustig einde van een actief jaar


De laatste werkdag van 2023 had ik me anders voorgesteld. Met een grote groep al zagend terugkijken op het afgelopen jaar. Helaas, dit gebeurde niet. Sterker nog, het was één van de rustigste werkdagen van het afgelopen jaar met uiteindelijk maar 4 deelnemers, inclusief good old Ron Nelemans. Met Ron erbij worden de lachspieren weer aan het werk gezet, wat overigens positief bedoeld is.

Voor vandaag stond op het programma een dagje wilgen zagen én planten. We hebben de wilgen gezaagd achter de composthoop. Dit was een ongemakkelijk klusje aangezien het daar een smalle schuine strook grond is die ook nog eens glad was. Na het zagen van deze wilgen begon het fijnere werk. Daar bedoel ik mee het kant en klaar maken van het “pootgoed” Met de snoeitangen en snoeischaren werden alle zijtakken verwijderd. Deze hadden een goeie lengte en dikte om her en der te planten. Vervolgens werd met de rodax de onderkant van de twijgen beschadigd, oftewel het verwijderen van de bast. Hierdoor worden de twijgen geprikkeld om in het voorjaar sneller wortels te maken. Maar over het algemeen zijn wilgen net brandnetels. Ze doen het overal. We hebben de wilgen her en der gepoot, zoals rond de composthoop (hopelijk laten de geiten ze nu wel met rust), een deel is gepoot in de strook achter de nieuwe stal, wat trouwens apengrond is met een keiharde storende laag waar het water op blijft staan. Het grootste deel konden we echter kwijt in het “oude bos”. Hier zijn na de laatste stormen zoveel zieke en dode essen omgewaaid dat we nu echt alle snel groeiende boompjes hier moeten gaan planten. Doen we niets dan verdwijnt dit bos langzamerhand en krijgen we er vlieren en brandnetels voor terug. Ook waardevol maar willen we grote bonte specht en bosuil behouden dan moeten er dus zo snel mogelijk nieuwe bomen worden geplant.

Komende week zal ik er niet bij zijn. d.w.z. niet met werken. Rond 14u  hoop ik erbij te zijn om gezamenlijk op het nieuwe jaar te proosten. Vergeet dus niet om iets te eten of te drinken mee te nemen.

Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling toe  en hoop dat 2024 weer een mooi jaar wordt met talloze mooie natuurmomenten.

Groet, Johan.

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten