zaterdag 7 december 2019

Koppie kleiner



Beste allemaal,

Allereerst heb ik 3 vragen aan jullie : Hebben jullie er problemen mee wanneer ik de verslagen op de ouderwetse manier verstuur?
Dus namen en mailadressen die voor iedereen zichtbaar is. Of vinden jullie dat we moeten voldoen aan de huidige privacyregels ?
Er zijn nml. een aantal van de groep die het handig/gezellig/leuk vinden om, wanneer nodig, direct met elkaar iets kunnen regelen/organiseren.
Graag hoor ik reactie.
Als het mee zit dan is het volgende week de laatste officiƩle werkdag van dit jaar op boerderij Nellesteijn. Is er iemand bereid om o.a. de gereedschapskist naar de boerderij van Sjaak en Pip te rijden?
Ik wil polsen of er behoefte is om in de kerstperiode met een klein groepje nog wat kleine klusjes op boerderij Nellesteijn te doen. Zo moeten er 2 nestkasten in het bos worden opgehangen en moet onze gereedschapshoek eens opgeruimd worden. Wat moeten we bewaren, wat kan er weg, alles aanvegen enz. Ik denk aan  bv: 24 december of 31 december of 2 januari.

De afgelopen weken hadden we hulp van Fa. Nell houttransport BV. Blunder: Annemarie heet allang geen Nell meer maar Hoogendoorn. (Klinkt nog beter) Deze week hadden we Fa. Dijkmans & Co Boomverzorging. En dat hebben we gemerkt. Het doel was een uit de KLUITEN gewassen knotwilg te snoeien. Dit strookje waren we 10 jaar geleden vergeten kort te zetten. Nooit geweten dat dit ook bij de Fa. Nell…uhh Hoogendoorn hoorde. Er stonden dus bomen op van 20 jaar. En wat voor een bomen.
De dag begon voor mij al even voor 09.30 uur, want langs de weg zagen, met dit formaat bomen en met vrijwilligers, daar gaat wel enige voorbereiding aan te pas. Zo had ik vooraf 2 waarschuwingsborden en 10 rode hesjes besteld. We moeten natuurlijk wel zichtbaar zijn. Rond aanvang van de werkdag lagen de hesjes klaar en stonden de borden aan weerszijde langs de Maaldrift. Het verkeer viel trouwens reuze mee. Het was heerlijk rustig werken langs zo’n landweggetje. Naw rustig. De motorzaag van de Fa. heeft aardig staan ronken. Gelukkig heeft hij vandaag het zwaarste hout gedaan zodat we volgende week in alle rust kunnen werken.
Rond 15.00 uur en na heel wat kilo’s hout te hebben gezaagd stopten we er mee. De knotwilg was in ieder geval een koppie kleiner gemaakt. Onze dank gaat nogmaals uit naar Chris voor het klaren van de zwaarste klus
Maar er gebeurde vandaag natuurlijk meer op de boerderij. Zo is het “ rommelhoekje achter de boerderij / woonhuis opgeknapt. De laatste Essen zijn kort gezet en de bramenhaag is weer een koppie kleiner gemaakt. De bramen hoeven niet helemaal weg omdat ze erg belangrijk zijn voor m.n. bijen maar vogels eten de bessen en nestelen er tussen. Ze mogen best weer hoog worden zolang ze de uitlopende Essen maar niet overwoekeren.
O.a Piet was in de weer om de laatste knotwilg voor de boerderij verder te knotten, takken opruimen enz. Hoewel opruimen ? Uit een aantal mooie rechte takken hebben we wilgenstaken/staakjes gezaagd die opnieuw in de grond zijn gepoot. Bij het poten van het zgn. wilgenstek gebruiken we lange rechte takken die je aan de onderkant met een Rodax schuin afhakt, een stukje bast van de stam afhaalt en vervolgens de grond in duwt. Dit lukt meestal met  de hand maar soms ook met de hulp van een grondboor. Vervolgens boombeschermer en stokjes er doorheen  en klaar is Piet. Dit wilgenstek hebben we gepoot langs de slootkant van de geitenwei, waar de oude wilg een paar jaar geleden is weggehaald. Al met al was het een “  kleinegeid “ om ze erin te krijgen.

Met een groep van minimaal 6 deelnemers moeten we volgende week deze strook langs de Maaldrift af krijgen en zit ons werk er op boerderij Nellesteijn voor dit jaar op.
Dus kom allemaal volgende week  om de klus te klaren. Daarbij hoop ik weer eens een aantal oude bekende gezichten te zien: Peter, Martin, Edward. Hoe gaat het met jullie?


Hakkelijke groeten,
Johan       
                                                           



                                                                                                  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten