zaterdag 30 november 2019

Stokzagers Beste hakkers/knotters/zwoegers,

EEN DEEL VAN DE MAALDRIFT IS VAN 2 T/M 20 DECEMBER AFGESLOTEN.
Jullie kunnen in deze periode de boerderij via camping Maaldrift bereiken. Er staat een verbodsbord maar in deze weken mag het.
Soms heb ik zo’n moment van: wat moet ik nu weer schrijven. Zoiets van: iedereen was vandaag weer gewillig om de Wilgen te knotten?
Nee, dat klinkt inmiddels afgezaagd. Daarom maar gewoon een samenvatting van deze mooie dag. En of deze dag mooi was! Vorige sprak ik nog de hoop uit dat we vandaag bij zonnig en windstil weer wilgen zouden gaan knotten. Nou, daar is naar geluisterd. Het was werkelijk windstil weer met een groot deel van de dag een lekker zonnetje.
We begonnen de dag met het knotten van de 10 schietwilgen langs de Maaldrift. Deze keer hadden we beschikking over 5 stokzagen die Gerco bij mij op Cronesteijn had opgehaald.
Wegens de aangescherpte veiligheidsmaatregelen zijn we verplicht om de wilgen vanaf de grond te knotten. Ik merkte dat de meeste zagers het prettiger vinden om met de handzaag op een trapje staand de bomen te knotten. Het mag officieel niet!
Nadat we de koffie op/in de “ takkenzooi “ hadden genuttigd zochten we weer onze eigen knot op om de laatste bomen een koppie kleiner te maken. Halverwege de ochtend vertrokken Chris en Ellen terug naar de boerderij om daar op het erf 2 wilgen te knotten.
Omdat de wilgen hier warmer en minder op de wind staan dan in de polder, stond er hier dan ook veel meer hout op.
Na de lunch heerlijk in de zon splitste de groep zich opnieuw. Een aantal bleef bij de wilgen terwijl Luc, Arie en ik achter de stal verder gingen om de paar Essen op stobben te zetten.
Al gauw bleek dat de combinatie: zachte wilgen 's ochtends en harde zware essen ’s middags geen goeie volgorde is. De motivatie zonk dus al gauw in onze niet al te schone schoenen en besloten we de zagen in de  wilgen te hangen, terwijl de anderen met de laatste knotwilg bijna klaar waren, kampten ook zij met dit probleem. Ondanks een zonnepaneel in de knot


Tijdens de dag viel me op dat sommigen het werk op en rond  de boerderij heel afwisselend vinden.
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het Ommedijkse Bos. Rust, natuur, koffie drinken op de picknickplek enz. De ander geeft de voorkeur aan een bedrijvig boerenerf. Houtkade hier, knotwilgen daar, rij elzen langs de Maaldrift enz. Deze afwisseling houdt de groep enthousiast en gemotiveerd.
Zaterdag 7 december past dan ook perfect in het gene wat ik hierboven schreef. We beginnen de dag om de laatste knotwilg af te maken, enkele essen achter stal/woonhuis op stobbe te zetten en daarna naar de Maaldrift om te beginnen met de elzenbeplanting.
In principe ben ik er niet bij omdat ik met de groengroep in de Leidse Hout aan het werk ben. Piet is er in ieder geval wel bij. Wanneer een collega van me bereid is om het Leidse Hout over te nemen ben ik er gewoon bij.
Ik wens jullie een prettige werkweek.

Hakkelijke groeten,
Johan

 
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten