zaterdag 15 december 2018

Wan-delaars


Een elfenbankje op ons zitbankje


Zaterdag 15 december was voor dit jaar de laatste werkdag in het Ommedijkse Bos. Een dag die bestond uit een aaneenschakeling van “ restklusjes “. Op het programma stond o.a. het vernieuwen van de bruggetjes, o.a. de toegangsbrug naar het bos en 2 bruggetjes over de kreek in het bos. Verder moest de bijenkast verplaatst worden en kon er nog wat plantwerk verricht worden.
Peter , Hans en ik namen het op ons om geschikte balken voor de bruggen te gaan zoeken. Deze lagen opgeslagen op een paar minuten loopafstand  in de Maaldrift schuur, uiteraard aan de Maaldrift.
Daar aangekomen bleek ik, ja ik weer, de verkeerde sleutels te heben. Dus dat werd weer terug lopen, andere sleutels pakken en weer terug. JA, we konden erin. Met balken op maat op de schouder liepen we achter elkaar in rap tempo naar het bos. JOHOJOHO, PLOPPERDEPLOP, de kleinste voorop.
Tijdens deze wandeling kwam ik op het idee om binnen de groep een WANdelclub op te richten. 
De rest van de dag heeft vooral Hans zich bezig gehouden met vervaardigen van de bruggetjes. Als we Hans toch niet hadden! Hij heeft qua gereedschap ook echt alles. 
Terwijl Hans op z’n knietjes zat waren Piet en Floris iets heel anders aan het doen. Ze waren de bijenkast aan het verplaatsen. Deze stond aan de zuidkant van het bos. Op zich qua zon een hele goeie plek maar met wind vanuit de polder toch ook wel winderig. 
Ze verplaatsten de kast daarom naar het midden, aan de zuidoostkant van het bos. Hier staat minder wind, schijnt net zoveel zon en is het warmer. 
Aangezien de bamboestokjes vorig jaar veelvuldig door vogels uit de kast werden getrokken voor nestmateriaal, is er nu fijn maziger gaas gebruikt. Uiteraard is de kast eerst weer helemaal opgevuld met nieuwe stokjes. 
Edward en Marijn hielden zich bezig met het verplanten van o.a. de laatste Elzenzaailingen, enkele Meidoorns werden uitgestoken en verplaatst naar de zuidzijde van boerderij Nellesteijn. Hier moet een gesloten Meidoornhaag komen, ook weer bedoeld om bijen te trekken. Achter deze toekomstige Meidoornhaag bevind zich een reusachtige wal van bramen. Weghalen? Welnee. De combinatie van bloeiende bramen en meidoorns is ideaal voor bijen. We moeten de bramen uiteraard wel in de gaten houden. 
De komende 2 jaar werken we nagenoeg niet in het Ommedijkse Bos en dan hebben we tijd genoeg om ons op dit erf te storten. 
Tijdens de lunch hadden we het zo over koetjes en kalfjes of in dit geval reeën en kalfjes, de foto’s op het blog, de 2 zaailingen van Kornoelje die we in het oude bos aantroffen, e.d. 
Na de laatste boterham  stonden we weer op om nog een uurtje te gaan werken. Alsof we iets vermoedden, staarden we over het weiland en plotseling schoot er niet ver van ons vandaan een ree uit het bos. Waarschijnlijk liggen ze dus, terwijl we aan het werk zijn, verdekt in het struikgewas.
Terwijl wij bijna stonden te juichen van enthousiasme kwam Hans naar ons toe en zei : Terrwijl ik aan het werrrk was zag ik 2 rreeën in het bos. LEVE DE NATUUR! Zo dicht bij Leiden. 
Wat mij de afgelopen 1,5 maand opviel: We hebben in een razendtempo gewerkt met een redelijk grote groep. Hierdoor was ik op de zaterag alweer aan het voorbereiden voor de volgende werkdag, terwijl ik er ook nog eens 3 zaterdagen niet ben geweest. Het gevolg is dat ik in al die weken maar 2 bomen heb kunnen zagen. 
Zoals jullie in de agenda lezen gaan we vanaf volgende week voor een aantal dagen bij de Fam. van Schie aan de Zijldijk in Warmond zagen. Hier zullen we o.a. wilgen gaan knotten maar ook verder gaan op het perceel Hakhout achter de boerderij. KULEKULEKUL. 
Zoals jullie misschien weten is de Spanjaardsbrug naar Leiderdorp aan de Lage Rijndijk in Leiden afgesloten. Fietsers kunnen hiervandaan de omleidingsborden volgen.

Tot volgende week en prettige werkweek.



Groet,

Johan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten