zaterdag 29 december 2018

WAN(toe)stand

2018 zit erop. Vandaag is de laatste boom van het jaar gezaagd. En wat voor een boom. Het was een Zoete Kers, oftewel Prunus Avium. Deze boom hebben we bij de vorige zaagrondes steeds gespaard omdat (a) de boom mooi bloeit en (b) af en toe een volwassen boom laten staat meer variatie in een bos brengt. Op deze locatie echter, maar ook in de andere polders rond de Kagerplassen, staan de weidevogels centraal en wordt er alles aan gedaan om de diverse bedreigingen van weidevogels weg te nemen. Hier horen ook grote bomen en zelfs Houtrillen bij. Grote bomen trekken roofvogels aan, als “ hoogzit “ van waaruit ze de aanvallen kunnen uitvoeren op hun prooi. Maar ook houtrillen trekken veel kleine rovers aan zoals Hermelijn en Wezel.
Doen we het in het Ommedijkse Bos dan niet helemaal verkeerd? Nee. De Ommedijkse Polder is al zo versnipperd met wegen, vuilstort e.d . dat er nagenoeg geen weidevogels broeden. Mede omdat het Ommedijkse  Bos een echt bos is, kunnen en mogen we ons daar naar hartelust uitleven om variaties aan te brengen.
Mede ook omdat we vandaag eigenlijk hetzelfde hebben gedaan als de afgelopen weken en omdat dit het laatste verslag is van dit jaar, gaan we even terug in de tijd. HERINNERT U ZICH DEZE NOG!! Allereest is het dit jaar 30 geleden dat ik met de WAN, voorheen Hakhoutgroep, begon. PFFF ! Terwijl ik dit schrijf wordt hier gezongen: Peter Koelwijn ’s Je wordt ouder Pappa.
In januari vertoefden we op dezelfde plek waar we nu aan het werk zijn.
In februari vertrokken we naar het paradijs: de wilgendijk bij Jan v. Schie in de mooie Zwanburgerpolder. Wat is het hier toch genieten. Een compleet ander landschap als het Ommedijkse Bos. Werkend aan de Kaag voel je vrijheid wanneer je over de verlaten Kaag uitkijkt.
De eerste week van maart zal niemand snel vergeten. We werkten aan de Kaag en het was ont zet tend koud. -3 graden maar met een doorstaande oostenwind kracht 6  die over de plas kwam aangieren. Wat we bij dit weer doen? Zagen, zagen en warme koffie drinken. Dit deden we op één van de woonboten. Uit de wind en in de maart zon.
De laatste werkdag van het winterseizoen was op 10 maart. Op deze dag organiseerden we in het Ommedijkse Bos de Bijenwerkdag wat onderdeel van NL Doet was. Met 23 deelnemers werden er zo’n 350 boompjes geplant. Deze dag wordt komend jaar weer op 16 maart in het Ommedijkse Bos georganiseerd. Zie www.nldoet.nl. Willen jullie allemaal reclame voor deze dag maken?
Gedurende april, mei en juni  werd er met een klein groepje een aantal werkdagen georganiseerd om de nieuwe beplanting vrij te zetten van brandnetels en bramen. Tevens moesten de boombeschermers regelmatig gecontroleerd worden. De 2 reebokken die in het bos rond lopen willen met hun gewei maar al te graag hun machogedrag vertonen door de boombeschermers los te trekken.
In juni werden de jonge Torenvalken geringd en stonden we met een stand op de Farmfair in Voorschoten.
Na onze zomervakanties was onze eerste activiteit de Leidse Hooidagen in weidevogelreservaat ’t Vogelhof. Hier stonden we maar liefst 2 dagen met de WANstand. Dit was alweer voor het derde jaar dat we hier stonden. Dus het is absoluut geen WANnightstand.
September was weer de maand van Chris en de kloven ( op de handen. ) Al het hout is inmiddels alweer verkocht.
Als september de maand van Chris is, dan is oktober de maand van Luit (Sloten ). Weer 4 zaterdagen lang baggeren in de kreek. Van voor naar achter, van links naar rechts. De hele kreek is weer voor de komende 2 jaar schoon.
In november begonnen we het zaagseizoen traditioneel met de Natuurwerkdag die met 20 deelnemers goed bezocht werd.
15 december hadden we de laatste werkdag in het Ommedijkse Bos.
Hierna begonnen we weer op de plek waar we begin van dit jaar ook werkten: het erf van de Fam. V. Schie in de Boterhuispolder.
Wanner we dit hele verslag doorlezen kunnen we alleen maar concluderen dat we na 30 jaar nog steeds behoorlijk actief zijn. Ik hoop dat we dit komend jaar kunnen voortzetten.
Wanneer ik toch een nieuwjaarswens mag uitspreken dan is het dat ik graag de oude garde weer eens wat vaker kan zien. Gerco, Tim, Johan v. Duinen, Michel enz.
Ik wens jullie een goeie jaarwisseling en spreken we af dat we komende zaterdag weer met een grote groep  het jaar beginnen ?

Groet,
Johan

Happy New Year !


               












VAN ONDERRUHHHH
                   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten