zaterdag 5 november 2016

Natuurwerkdag 2016

Natuurwerkdag 2016-11-05



Beste allemaal,
Het hakseizoen 2016 is sinds gisteren officieel begonnen met de Natuurwerkdag 2016.                 
De opkomst was evenals het weer redelijk. We waren met 15 deelnemers, waaronder 6 van onze groep. Dat er maar 9 nieuwe deelnemers ware viel wat tegen. Dit komt waarschijnlijk doordat al die mensen zich verdelen over talloze nieuwe en bestaande locatie in de buurt. In Leiden waren er 2 groepen, in Wassenaar 3, in Leidschendam 1 en ga zo maar door. Maar aan de andere kant mogen we niet klagen met dit aantal. Al blijven er maar 1 of 2 van hangen dan is ons doel  van deze dag al bereikt. 
De dag had ook een internationaal tintje. Er waren nml. 2 Syriƫrs die ons samen met hun begeleider hielpen. Wat hadden ze het naar hun zin! De inzet, werklust, de perfectie van hun werk en het enthousiasme. En dan te bedenken dat ze 3 jaar geleden zonder familie in een bootje de oversteek naar Europa waagden. En nu wonen ze zonder een deel van de familie hier en hielpen ons in het Ommedijkse Bos. Wat zouden ze het bij ons de komende maanden naar hun zin kunnen hebben
Iedere winter blijkt dat ieder perceel weer anders is. Zo ook dit perceel. Het ligt aan de schaduwkant van het bos. Dus veel dun hout. Bovendien staat er vooral op dit perceel veel dood hout ( Essentaksterfte ). Dit betekent dat het werk deze winter waarschijnlijk  vlotjes verloopt. Zullen we de afspraak maken dat we dit perceel met  een grote groep        deze winter kort zetten? We hebben dan meer tijd voor het verplanten van de zaailingen en zagen op andere locaties.                                           
Tijdens het werk ontdekten we nog boomsoorten waarvan we het bestaan al weer vergeten waren. Dit was een Esdoorn, een Hazelaar en 2 Sleedoorns. De Esdoorn en Hazelaar gaan gewoon mee in het hakhoutbeheer. Wat we met de Sleedoorn doen weet ik nog niet. Een solitair exemplaar is ook wel mooi. 
Al met al was het een leuke Natuurwerkdag waar we tevreden over kunnen zijn. 
Ik hoop jullie allemaal volgende weer te zien.

Groet, 
Johan.         
                                                                                                                                                                                    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten