zaterdag 27 februari 2016

Vol van Els


Beste hakkers,
Winter 2015/16 kende weinig mooie zonnige dagen. Maar gisteren was het toch echt zover . Het grootste deel van de dag was er een strak blauwe lucht. Een volop schijnende zon, die al aardig wat kracht had, en een schrale noordoostenwind.
De nacht van vrijdag op zaterdag was gelukkig niet koud genoeg om de grond te laten bevriezen. Er kon dus naar hartenlust worden geplant. Als eerste kwam Paul het erf op fietsen met daarachter een karretje vol met Essenzaailingen. Omdat het plantmateriaal door de zon en schrale wind snel uitdroogt, hebben we dus eerst de Essen geplant, wat losse grond erbij gegooid en dmv. een gieter een flinke slok water gegeven.
Na de pauze verlangde iedereen naar Els ( sorry Els ). We begonnen met het uitsteken van de Elzen. Eerst de plek zoeken waar de Elzenzaailingen stonden, kruiwagen met Elzen vullen, uitplanten, nieuwe Elzen gaan halen. Er kwam maar geen eind aan. Hoe langer we tussen de zaailingen stonden, des te meer boompjes zagen we overal tevoorschijn komen. Bepaalde hoeken waren “bezaaid “ met jonge boompjes.
Rond de lunchpauze hadden we alle open plekken op de percelen waar we de afgelopen 4 jaar gezaaid hadden wel opgevuld met Elzen en wat Essen. Tja, wat dan . In de eerder genoemde hoek met zaailingen stond het nog vol, dat er tussenuit was gehaald konden we niet zien.
Na de pauze hebben we wat nieuw materiaal bij geplant op het perceel waar we deze winter hebben gewerkt. Over 2 jaar is het perceel wat hieraan grenst aan de beurt om gezaagd te worden.Het komt dan op onze zaagkunst aan om de bomen goed te laten vallen, want als ze zijwaarts vallen komen ze op de nieuwe beplanting terecht. Wat te doen met de Elzen die nog niet uitgeplant zijn ?Over 3 jaar zijn de 3 andere percelen ook gezaagd en kunnen we een deel van de andere Elzen weer uitplanten. In ieder geval hoeven we niet bang te zijn dat we door de Essentaksterfte geen boom meer over houden. Zoals ik al eerder zei, bestaat onze laatste klus uit Wilgen knotten. Zowel op het erf als verderop lang de Maaldrift In eerste instantie schreef ik dat we daar 2 zaterdagen mee bezig zijn. Maar omdat iedereen het knotten wel leuk vind en het in totaal om 16 Wilgen gaat, zou het me niet verbazen als het volgende week de laatste dag is. Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Hierbij wil ik aan Annemarie vragen of jullie nog kleine trappen hebben en hoeveel we er kunnen lenen.
Ik wens jullie een goede werkweek en tot zaterdag.
Groetjes,
Johan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten