zaterdag 2 maart 2019

Pestbosje

Beste allemaal,

Lees vooral het laatste deel van het verslag goed.

Afgelopen vrijdag hebben Chris en ik de Bosuilenkast in het Ommedijkse Bos gecontroleerd.
Nadat er de afgelopen 2 jaar een Nijlgans in heeft gebroed klom ik enigszins met tegenzin de ladder op. Net toen ik dacht: dit wordt niets, steeg er vlak voor mijn hoofd iets bruins met grote ronde ogen uit de kast. HÉÉ, DIT IS EEN BOSUIL !!! Binnen in de kast lagen 3 kleine uilskuikens. Zie de foto. Ik schat ze zo'n kleine 2 weken oud, maar dit wordt nog uitgezocht. Wanneer mijn schatting klopt worden ze komend weekend geringd. Hou de mail dus goed in de gaten. 

Het is maart en dit betekent dat we nog maar een paar weken te gaan hebben. Gisteren hebben met 10 man de  houtkade aan de Kaag afgerond. Althans voor dit jaar. Er is voor dit jaar genoeg gezaagd maar de knotwilgen van de afgelopen jaren hebben het zwaar met allerlei klimmende en verstikkende kruidachtige gewassen. Volgend jaar hebben we natuurlijk geen Ommedijkse Bos, dus véél meer tijd om op ons gemak een beetje te " tuinieren "  langs de Kagerplassen.
Na de koffie zijn we begonnen aan het kort zetten van een pestbosje midden op dit mooie eiland. Hier staan heel veel, voor een deel, Grauwe Abelen op. Op zich een mooie boom maar aangezien het agrarisch beheer op dit eiland gericht is op de weidevogels, is het belangrijk dat dit soort pestbosjes heel kort gehouden worden. In ieder geval zo kort dat er geen roofvogels incl. kraaien en eksters in de bomen kunnen broeden, want de roofvogels geven verstoring van de weidevogelstand. We hopen komende zaterdag dit bosje af te maken. Dit is tevens de LAATSTE ZAAGDAG  Ik ben er komende zaterdag niet bij. 

LEES ONDERSTAANDE TEKST GOED.
= Zorg dat iedereen om 9.45 u. op het einde van de Zijldijk staat.
= Mocht Jan v. Schie rond die tijd er nog niet zijn , dan kunnen jullie hem bellen op: 06-41241541.
= Mocht hij er komende zaterdag niet zijn dan kunnen jullie met de boot van de Kaagsoiiciteit overvaren. Voor de terugweg kunnen jullie dan bellen: 071-5892894.
= Tim Spruyt staat tussen 14.15 u. en 14.30 u aan de Zijldijk te wachten om al het gereedschap incl. E.H.B.O. kist, handschoenen e.d. weer mee te nemen naar het Ommedijkse Bos. 

NL DOET / BIJENWERKDAG OMMEDIJKSE BOS 
Zaterdag 16 maart is het voor ons de allerlaatste werkdag van deze winter en tevens NLDoet / Bijenwerkdag 2019. We sluiten op deze dag de winter af met deze speciale actie. Er hebben zich al 22 deelnemers van buitenaf af opgegeven. Op de site  NL DOET/OMMEDIJKSEBOS is nog plaats voor 3 deelnemers. Voor de statistieken is het wel leuk dat de resterende 3 deelnemers zich vanuit onze groep opgeven. We sluiten deze dag met de HELE groep af. Gerco zorgt o.a. voor de nodige catering, kampvuur e.d. Er zijn inmiddels weer ruim 300 boompjes incl. boombeschermers geleverd. 
Er zijn natuurlijk een aantal begeleiders nodig. Ik denk dat 5 á 6 begeleiders genoeg is. De anderen kunnen gewoon als deelnemer aan de slag. Hoe meer mensen, hoe meer werk er verzet kan worden.
Wanneer we vroeger klaar zijn kunnen we nog wat jonge Meidoorns uitsteken voor op het boerenerf en kunnen we een aantal palen verwijderen op de plek waar vorig jaar de bijenkast stond. Bovendien kunnen we gezellig nakletsen bij het kampvuur .

Kom allemaal dus op 16 maart naar het Ommedijkse Bos om gezamenlijk weer een gezellig en productief werkseizoen af te sluiten.

Groet,
Johan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten