zaterdag 16 maart 2019

Bijendag 2019



Beste allemaal,

Het werkseizoen 2018/2019 zit er op. Geen geluiden meer van vallende bomen, geen “ takkenzooi “  meer om ons heen, geen bomen meer planten en bovendien: geen verslagen meer schrijven. Mua, klinkt goed.
Vandaag stond onze laatste werkdag in het teken van de bijen of te wel NL doet
De afgelopen dagen was ik de vaste bezoeker van buienradar. In deze maartse herfstweek zag het weer er iedere dag slecht uit. Regen en veel wind. Naarmate we dichter bij de zaterdag kwamen zakte de moed me regelmatig in de schoenen. O, als dat zaterdag maar goed gaat, zal ik het door laten gaan, zal ik het afblazen, waar doe ik goed aan. Op donderdag nog werd vandaag tot 14 u. regen verwacht. En toen kwam de vrijdag : tot 10 uur regen en daarna zo goed als droog. De voorspelling kwam uit. Rond 10 uur werd het zo goed als droog, en dat bleef het.
Nadat we  met 27 deelnemers compleet waren, waaronder een Engels kerkgenootschap, konden we iedereen welkom heten en met de inleiding, uitleg e.d. beginnen. Poepoe, dit viel even tegen. Engels praten op vakantie is toch wat anders dan in het Engels uitleg geven. Gelukkig was daar de oplossing. En die heette Hans. Na enige uitleg en instructie over het graven van een taartvormig plantgat ging iedereen zelfstandig aan de slag en hadden ze het planten snel onder de knie. Oftewel: piece of cake.
Al was het vandaag meer herfst dan voorjaar, de eerste bijen zijn al gesignaleerd. We inventariseerden nml. 27 werkbijen. De één werkte nog harder dan de ander. Het werkte zeker aanstekelijk.
Wie ook steeds harder ging werken was de wind. Met een volle windkracht 7 blies hij ons door het bos.
Halverwege de ochtend was het tijd voor koffie boven in de stal, dacht ik. Helaas hadden de meesten niets te drinken of te eten bij zich waaronder ze liever staand wilden uitrusten, onder de indruk van een steeds grotere hoeveelheid lammetjes.
Na de koffie en het niets ging iedereen weer gestaag door. Als een soort schaapsherders loodsten de Wanners de deelnemers door het bos. Van links voor naar rechts achter en terug. Wat iedereen opviel was dat alle knoppen al op springen staan. Zelfs de beplanting die door Hans en Dick een maand geleden professorisch was “ opgekuild “ stond al op springen. Zo konden we al genieten van de Wilgenbloei, vonden we een bloeiende Hazelaar die we pas vorig jaar hebben geplant en vond Floris de rode bekerpaddenstoel. Dit heeft wel niets met het voorjaar te maken, maar voor ons bijzonder omdat het de eerste keer is dat we deze hier aan troffen. Bovendien is het een
redelijk zeldzame soort.
Rond 13 u. hadden we boven de stal de lunch. Deze was met geld van het Oranjefonds geheel verzorgd door Gerco, waarvoor nogmaals onze dank. Nu moest ons Engels genootschap toch echt op sokken naar boven komen.
We werden geserveerd op een heerlijke groentesoep met diverse broodjes. Bovendien lag er een schaal met blokjes kaas van boerderij Nellesteijn.
Na de lunch besloot het gezelschap naar huis te gaan en gingen de Wanners het bos weer in om de allerlaatste klusjes van deze winter te klaren. Dit was het planten van 10 boompjes, het verplanten van een aantal kleine meidoorns vanuit het bos naar de zuidzijde van de boerderij en de afzetting uit de grond halen op de plek waar vorig jaar het bijenhotel stond.
Rond 15 u. zeiden we voor deze winter het Ommedijkse Bos vaarwel.
De boomsoorten die vandaag geplant zijn: Zwarte Els, Hollandse Iep, Noorse Esdoorn ( nee, niet die zaaier ), Lijsterbes, Veldesdoorn, Hazelaar en Inheemse Vogelkers. Dit zijn bijna allemaal uitbundige bloeiers , een aantal besdragend en allemaal hakhoutsoorten.
Ik denk dat het Ommedijkse Bos er de komende jaren een stuk gevarieerder uit gaat zien.
Tot slot wil ik iedereen weer ontzettend bedanken voor een winter vol met zaagplezier maar ook een winter waarbij we weer verschrikkelijk veel gedaan hebben. Een winter die op 3 november met de landelijke natuurwerkdag in het Ommedijkse Bos begon en via de grote van Schie clan weer eindigde op de plek waar we begonnen.
De eerst volgende controle van de beplanting vindt plaat op zaterdag 20 april om 10 uur. Dit voorjaar zal Piet deze controledagen coördineren
Maar natuurlijk zien we elkaar eerst op 30 maart, om 18.30 u. bij restaurant Eigenwijs aan de Hoge Rijndijk in Leiden.

Groet,
Johan.

                                                                            
KLIK OP FOTO VOOR LINK NAAR FOTOALBUM
link naar fotoalbum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten