zaterdag 23 maart 2019

Nestronde 1

 
 Nesten zoeken ronde 1

Op zaterdag 23 maart is officieel het startsein gegeven voor het zoeken naar en beschermen van weidevogelnesten
in de omgeving van Leiden. De allereerste vondst verraadde zich al vrij snel: gratis koffie en cake bij Sjaak & Pip
en dit was voor Johan, Dick en Floris - die voor het eerst meedeed - een prima start.
Het echte werk begon bij de weides bij de Kaag waar tot voor kort nog gezaagd werd,
met instructies van en uitleg door Johan, en een zoektocht van afstand met de lens voordat met de looptocht begonnen werd.
Er was veel vogelactiviteit in de directe omgeving, en het resultaat in de ochtendronde was er dan ook naar: één potentieel kievitshol in het gras, twee scholeksters die zich verdacht gedroegen, en een hoopvolle ontdekking van watermunt dat geen watermunt bleek te zijn. Het positieve was wel dat er overal om ons heen veel vogelgezang was van onder meer kievit en grutto, alsmede een actieve snip groep, en hopelijk zal een volgende ronde in deze gebieden meer goed nieuws met zich mee brengen. De middag bracht al wel één resultaat: één kievitsei in een nest dat helaas door omstandigheden op het moment van de vondst niet meer bewoond was. Er waren echter wel grutto’s, tureluurs en kieviten in het gebied aanwezig, alsmede ganzen, meeuwen en een enkele brommer (op het pad, niet in de plas) en gehoopt wordt dat het gras hier nog kort genoeg zal zijn de komende weken voor de scholekster en kievit om als nestgebied dienst te doen.
Ook een laatste poging voor het vinden van een nest, wederom van een kievit, liep op niks uit ondanks de systematische manier van zoeken door het drietal en vermoed werd dat de stille kievit simpelweg een vogel in (tijdelijke) ruste was die op een molshoop had plaatsgenomen, totdat de inspectie zijn of haar richting uitkwam en verdween. 

Weinig direct resultaat dus, maar het is wel positief om te zien hoeveel weidevogels er in de omgeving zijn en potentieel gebruik kunnen maken van de graslanden, die voor een groot gedeelte een ‘uitgesteld maaien’ etiket hebben en waar kruiden ingezaaid zijn ter bevordering van de vogelbroed.
Hopelijk vinden we de volgende keer iets meer, en de eieren die er zijn in iets betere staat en in iets minder stukjes, maar de potentie is er.

Groet,
Floris.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten