zaterdag 27 januari 2024

Klusdag


Arianne en Ellen in de weer met verzamelen van rondslingerende boombeschermers.


 

Beste hakkers,

Het winterwerk in het Ommedijkse Bos zit er na de klusjesdag van vandaag op. Of toch niet? Daarover later meer.

Laat ik dit verslag beginnen het weer een compliment te geven. Wat was het schitterend zonnig weer, niet te veel wind en een heerlijke temperatuur. Al begon de dag fris met vorst aan de grond. Er was vandaag eigenlijk van alles te doen, van het opruimen van zwervende boombeschermers tot het controleren en ophangen van de ransuil nestmanden, het verwijderen van de linten aan de nieuwe aanplant, onderhoud aan het wilgenstek in het oude bos en niet te vergeten het schoon harken van het pad waar langs we deze winter hebben gewerkt. Er lag namelijk nog best wel veel “snoeivuil” wat op de houtril had gemoeten.

In principe zou dit een héél kort verslag kunnen zijn waarin alles staat van wat we gedaan hebben. Maar vooral de thuisblijvers willen natuurlijk ook weten waarom we iets hebben gedaan.

We begonnen de dag met een uitgebreide uitleg over wat er allemaal gedaan moest/kon worden. Voordat alles gezegd was en voordat iedereen zijn/haar favoriete klus had gevonden was het inmiddels een kwartier later. Maar toen begon de WANmotor ook echt te draaien. Zo pakte Luc de hark en begon met harken, iets wat hij eigenlijk heel graag doet. Piet, Arie en Paul kozen voor de ransuilmanden. Ransuilen broeden normaal gesproken in oude kraai/eksternesten, wanneer deze niet voorhanden zijn dan voldoen kunstnesten ook. Dit zijn gevlochten manden. Het werk bestond o.a. uit het controleren van de oude manden, eventueel recht hangen/vervangen en opvullen met houtsnippers. Afgelopen week heb ik 2 nieuwe manden gekocht waarvan er vandaag 1 extra is opgehangen. Er hangen er nu 4.

Achter in het oude bos zijn vorige week talloze wilgentenen gepoot. Wilgen zijn net brandnetels. Je steekt een tak in de grond en groeien maar. Vandaag werden ze door Peter en Tessa nog wat dieper gezet waarna ze een boombeschermer om kregen en uiteindelijk werden de meeste zijtakken verwijderd zodat alleen de kruin overblijft. Bomen zijn in het voorjaar geneigd om alle energie in de lage takken te stoppen waardoor de kruin niets krijgt. Door dus de meeste takken weg te knippen krijgt de kruin alle energie waardoor de tak eerder wortelschiet en de tak sneller de hoogte in gaat.

In grote lijnen waren dit de werkzaamheden van vandaag. Ik hoop dat we deze winter hier nog voor 2 zaterdagen terugkomen. Allereerst moet al het gezaagde hout nog naar de boerderij worden afgevoerd. Dus nu maar hopen op een droge periode zodat de boer met trekker en al het land op kan. Bovendien hebben we bij de Groene Motor een Voucher aangevraagd voor nieuwe aanplant. Tot op heden heb ik nog niets gehoord maar we blijven hopen.

Dan nog iets over de komende 2 weken: volgende week gaan een aantal van ons wilgen knotten op de Klaas Hennewerf. Er kan echter op boerderij Nellesteijn ook geknot worden. Op beide locaties zal ik niet aanwezig zijn. Peter S. gaat in ieder geval naar boerderij Nellesteijn. We willen graag van jullie weten wie er naar de Klaas Hennewerf gaat en wie er naar boerderij Nellesteijn gaat. Willen jullie dat aan elkaar doorgeven? Mag per mail maar via de app is misschien handiger.

Ik zie jullie in ieder geval de 10e wanneer we samen met de Lions Club bij boerderij de Eenzaamheid aan de slag gaan, hierover volgende week meer.

Groet,

Johan


 






                      
                                         



Geen opmerkingen:

Een reactie posten