zondag 5 februari 2023

Veel actie(viteiten)


De IVN groene vrijwilligersmarkt...

Bosuil op bezoek in de kast...
 

De IVN Groene Vrijwilligersmarkt vond zaterdag 4 februari plaats in het MEC / kinderboerderij Merenwijk Leiden. Ondanks het grijze, wat druilerige weer waren er toch nog aardig wat bezoekers. De doorlopende diashow gaf een goede impressie van de verschillende werkgebieden en diverse werkzaamheden. Bij onze stand kwamen twee serieus geïnteresseerde bezoekers die aangaven een actieve bijdrage te willen leveren in de natuur. Naast nieuwe bezoekers kwam ook Wietse Roodenburg (voorzitter IVN Leiden) een kijkje nemen. De markt was tevens een mooie gelegenheid om eens bij elkaar in de keuken te kijken, zo van: "Wat doet die andere IVN werkgroep eigenlijk?" En het was een mooie gelegenheid om te netwerken. Er werd door IVN goed voor ons gezorgd, want we kregen koffie, soep, een broodje en een afloop een drankje met een uitgebreid assortiment aan hapjes. Al met al een geslaagde dag.

Groetjes, Lydia.

   

zondag 5 februari 2023 00:00 uur. Wanners!

Mooi nieuws. Een dag nadat Arie van NestkastLive en ondergetekende de datakabel naar de bosuilenkast in Wassenaar hebben vernieuwd, is er al een live optreden van "een heerschap" bosuil gesignaleerd, die alvast eventjes het zaagsel deed opschudden in de kast. Spannende zeiten. Foto gelinkt aan: https://nestkastlive.nl/

Enjoy! Groet, Peter S.

zondag 5 februari 2023 00:09 uur

Om gelijk hier even op in te springen. Bij het vorige bezoekje in december werd de kast door de uil alleen geïnspecteerd. Nu kwam het mannetje binnen met duidelijk één doel : het vrouwtje naar de kast lokken en een soort nestkuiltje draaien. Oftewel, vrouw ik ben er klaar voor!

Groet, Johan




Beste allemaal,

Nadat we sinds september in het Ommedijkse Bos hebben gewerkt, waren we gisteren weer eens op een andere werkplek. Ook voor de komende 1 á 2 zaterdagen is boerderij Boterhuys, oftewel de boerderij van Gerard en Mieke, de place to be. Op Facebook kan je deze boerderij vinden als Boer Smul, maar daarover later wat meer. Elke werkplek, elke boerderij, elke boer(in) geeft weer een eigen sfeer aan onze werkdag. In ieder geval voor mij. Voor mij is dit hier altijd een gevoel van thuiskomen. De oude boerderij van Sjaak en Pip. De plek waar ik 37 jaar geleden voor het eerst kwam, waar ik meteen gastvrij ontvangen werd met koffie, koek en tussen de middag (kippen)soep en niet te vergeten boerin Mieke die toen net geboren was. Maar goed, genoeg sentimenteel gedoe. Dit verslag gaat over de afgelopen werkdag. Op zich hebben we op deze plek deze winter niet zo gek veel te doen, beter gezegd: we willen de resterende 6 werkdagen verdelen onder de Boterhuispolder en de Zwanburgerpolder. (het eiland op de Kaag) Joost van de daar gelegen boerderij de Eenzaamheid had al een aantal keer gebeld. Komen jullie nog? Wanneer komen jullie nou eens? Waar we ons gisteren mee bezig hielden was eigenlijk best wel divers, al hebben we alleen 2 wilgen geknot en de houtril tussen parkeerplaats en erf opgehoogd met de aanwezige wilgenslieten. De pauzes konden we vrij lux doorbrengen achter in de boerderij winkel. Hier was een kleine koffiecorner ingericht met 2 tafels en een aantal stoelen. Simpel, maar reuze gezellig en luxer dan een paar houtblokken om op te zitten. Ook deze keer werd de traditie voortgezet en had Mieke 's ochtends de koffie met koek klaar staan, terwijl ze 's middags een heerlijke soep had klaar gemaakt. HET LEVEN IS GOED OP HET PLATTELAND!

Terwijl wij in de polder aan het zwoegen waren zat Lydia er een stuk comfortabeler bij. Ze stond vergezeld van een kleine maar uiterst interessante WAN tafel op de werkgroepenmarkt in de Merenwijk. Deze werd in het bezoekerscentrum van de kinderboerderij gehouden. Met tentoongesteld gereedschap, pakkende teksten en doorlopende foto’s op het scherm probeerde ze het publiek naar zich toe te lokken. Helaas hebben zich maar 2 geïnteresseerden opgegeven. Waaronder ene Johan Kieft. Op de weg terug vanaf de boerderij ben ik Lydia nog even gaan vergezellen met als gevolg dat we rond 17.15 uur pas naar huis gingen. Zaterdag de 11e ben ik er niet bij en heb ik alvast wat voorbereidend werk gedaan. Ik heb in het pestbosje al een aantal Lijsterbessen gemerkt die gezaagd kunnen worden. Deze stammen en takken kunnen in het weiland op een stapel worden gelegd. Na hier klaar te zijn met zagen mogen in ieder geval rond de gezaagde stobben de bramen zoveel mogelijk weggeknipt worden. Terwijl een deel van de groep in het bosje aan het werk is gaat Chris met 1á 2 mensen een aantal grotere bomen met de motorzaag omleggen. Wanneer Chris tijd over heeft kunnen er ook 2 elzen bij de witte caravan kort gezet worden. Maar hiervoor wil ik eerst de eigenaar nog spreken. Wanneer we hier een dag vol krijgen zou het mooi zijn om zaterdag de 18e naar de Kaag te gaan. Tot slot nog even iets over het kort houden van de bomen in deze polder. In dit gebied zitten nog relatief veel weidevogels. De grootste bedreiging komt uit de hoek van de kraaien en eksters. Ze speuren vanuit bomen naar nesten of kuikens. Daarom proberen we de beplanting niet uit te laten groeien tot bomen, met uitzondering van erfbeplanting.

Groet, Johan.

 

 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten