zaterdag 21 november 2020

Boterhuys


Pestbosje Boterhuispolder

Vandaag, 21 november, de derde werkdag in een ,,pestbosje,, bij boerderij Boterhuys in de Boterhuispolder. 

Boerderij Boterhuys, meer dan 40 jaar ,,gerund,, door Sjaak en Pip van Schie en waar sinds vorig jaar - 2019 - Mieke en Gerard Mul de scepter zwaaien, is de komende maanden ons werkterrein. Gerard en Mieke hebben hun ,,oude stek,, in Drente, Hoeve Sonneclaer, verwisseld voor Boerderij Boterhuys, waar ze het bedrijf van de ouders van Mieke voortzetten en met nieuwe ideeën gaan uitbreiden. Ondertussen is een winkeltje met eigen zuivel- en vleesproducten verrezen en een picknickplaats met door een takkenril gescheiden parkeerplaats erbij, waardoor bijvoorbeeld voor recreanten de toegankelijkheid van het boerenbedrijf een stuk groter is geworden. Op de picknickplaats zijn appel, peren en pruimenbomen aangeplant. Er wordt zelf ijs gemaakt en een biologische melkveehouderij is opgestart waarbij de Montbeliarde koeien plaats hebben gemaakt voor Blaarkoppen.

Het winkeltje en de picknickplaats.

De blaarkop is één van de oudste koeienrassen in Nederland. Al sinds de 17e eeuw waren blaarkoppen beeldbepalende koeien in het Groene Hart. (Mede doordat dit koeienras wat makkelijker in het drassig veengebied uit de voeten kan). Hun verhaal is nauw verbonden met de geschiedenis van de Leidse regio. Als gevolg van de toenemende vraag naar (vlees van) de blaarkop nam ook hun aantal toe. Al deze koeien zorgden ook voor een aanzienlijke hoeveelheid mest. Dit werd benut om de vruchtbaarheid van het Westland en de Bollenstreek te verbeteren. De blekerijen en de weilanden in de Bollenstreek maakten in rap tempo plaats voor bollenvelden. De grootschalige veeteelt ging intussen gepaard met slechte milieuomstandigheden. In 1866 brak veepest uit en de sterfte onder dieren was groot. Op veel plaatsen in het huidige polderlandschap zijn nog altijd ‘pestbosjes’ te vinden waar het besmette vee begraven werd.

Boterhuys ca 1850
Boterhuys ca 1900 met pestbosje









Ook de vogels hebben plek in de plannen van Gerard en Mieke. Vandaar dit stukje, geplukt van de Facebook pagina d.d. 9 mei 2020 van Boer Smul:

WEIDEVOGELS.

 Een aantal berichten geleden vertelde ik hoe we ons land aantrekkelijk willen maken voor weidevogels Hierop kwamen een aantal reacties van mensen die willen helpen nesten zoeken en beschermen. Geweldig! Vanmorgen heeft daarom opper weidevogelwachter Johan (hij beschermt al meer dan 30 jaar weidevogelnesten) een hands on workshop weidevogelbescherming gegeven. Het resultaat van de nesten: 4 kievitsnesten, 2 scholeksters, 1grutto, 1 slobeend. En hele enthousiaste vrijwilligers, super bedankt. Vorig jaar hadden we in t hele seizoen maar 1 nest!

Lunch op afstand met soep!

Met dank aan de website ,,Red de blaarkop,,.                           

https://reddeblaarkop.nl/de-blaarkop-is-levende-leidse-historie/                              

Zie ook de facebookpagina van Boer Smul:    

#boersmul        

De website:                                                        

www.boerderijboterhuys.nl

Twee plattegrondfoto's van:  

www.topotijdreis.nl/


1 opmerking:

  1. Deze en misschien ook volgende week schrijf ik eens geen verslag . ( héhé eindelijk ).
    Daarvoor in de plaats wat meer informatie over de plek waar we werken . Boerderij Boterhuys ( www.boerderijboterhuys.nl ) en de Boterhuispolder .
    Wie zijn ze ? Wat voor boerderij runnen ze ? enz.
    Binnen enkele dagen staat er het nodige op groepwan.blogspot.com
    Aangezien Gerard en Mieke onze verslagen ook ontvangen , kunnen ze evt. aanvullingen geven .

    Tot slot nog kort iets over volgende week :
    We zullen vanaf dan in 2 groepen gaan werken.
    Een groep gaat door in het huidige bosje terwijl een 2e groep aan een ander bosje begint .
    Dit ligt aan de andere kant van de boerderij en de wetering.
    We verzamelen voor deze keer nog als hele groep op boerderij Boterhuys.
    Hier zullen we de groep splitsen en gaan we op beiden plekken aan de slag.
    Het kan zijn dat ik besluit om op het parkeerterrein van boerderij Boterhuys te verzamelen. Zo ja, dan horen jullie dat nog later in de week .
    Voor morgen wens ik jullie een prettige zondag en voor de komende week een prettige werkweek.
    Pas goed op elkaar !

    Groet,
    Johan

    JE MAG KOMEN, JE HOEFT NIET TE KOMEN
    NEEM ZOVEEL MOGELIJK EIGEN WERHANDSCHOENEN MEE.
    INDIEN MOGELIJK NEEM ZELF ONTSMETTINGSMIDDEL MEE

    BeantwoordenVerwijderen