zondag 25 april 2021

Dood hout


Dood hout leeft.
 
Enige tijd terug maakte één van de leden van de werkgroep een opmerking dat er op diverse plaatsen in het Ommedijkse Bos op de looppaden nogal wat paddenstoelen te zien waren, waarna een ander antwoordde dat het vermoedelijk te maken had met het begaanbaar houden van de paden met behulp van houtstammetjes: een knuppelpad. Een ideale plaats voor leven: dood hout.
Dat brengt me bij een artikel wat ik in Nature Today van 16 februari 2021 las: ,,Dood hout leeft,, 
In de titel komt de volgende passage voor:  

Minder bekend is de sleutelrol van dood hout in de natuur. Tien procent van alle soorten op land is ervan afhankelijk. In een bos is dit zelfs veertig procent. Dood hout staat daarom garant voor een explosie van leven.

Door vrij intensief beheer van het bosareaal in het verleden, bereikten bomen in Nederland over het algemeen niet het stadium dat zij deel konden uitmaken van de kringloop. De laatste decennia is door bewustwording een verandering van het beheer ontstaan, waarbij het streven is om, door meer hout in de bossen achter te laten, de biodiversiteit te vergroten. Door natuurlijke processen (schimmels, insecten, mossen, zwammen etc.) komen bouwstenen dan weer beschikbaar voor nieuw leven. Dit voorkomt dan weer dat de bodem uitgeput raakt en verzuurt. (Onder andere een reden voor het starten in de U.S.A. met regeneratieve landbouwmethode)  Ondanks dat uit het Ommedijkse bos nu nog redelijk wat hakhout verwijderd wordt, moeten wij ons in de toekomst inzetten om alles wat valt van bomen, te laten liggen, of op een andere manier in het bos ,,verwerken,, zodat dood hout nieuw leven kan brengen. 


Een aanrader om te lezen voor iedereen in onze werkgroep.

(misschien zelfs een ,,must,,)

Link naar: ,,Dood hout leeft,, in Nature Today.  

https://www.naturetoday.com/nl/nl/nature-reports/message/?msg=27294


Link naar: Regeneratieve landbouw U.S.A.

https://www.agroberichtenbuitenland.nl/landeninformatie/verenigde-staten/



Geen opmerkingen:

Een reactie posten