zaterdag 10 oktober 2020

op de kast



Gewapend met twee ladders, gereedschap, veiligheidsmaterialen -voorzichtigheid is de moeder van de havikskast- goed humeur vanwege een waterig zonnetje en natuurlijk de koek en zopie tassen, ploegden de kastfitters door het drassige weidegebied richting de loopplank bij de havikskast. Nadat we met wat balanceren de nogal wiebelende balk over de sloot gepasseerd waren, eerst maar eens de ka(s)t uit de boom gekeken, d.w.z. de juiste aanpak besproken met de - vanwege een verkeersopstopping - iets later gekomen Hans and Peter.
Allereerst de ladder tegen de boom en de kastsupport aan de boom bevestigen. Op dat moment besloten we de ploeg te gaan splitsen: Mark en Piet gingen de nog bevestigde uilen- en valkenkasten controleren. Eerst de uilenkast van verse houtmot voorzien en twee voor de invliegopening hangende takken weggezaagd. (ik omschrijf het simpel, maar degenen die wel eens een vier meter lange ladder in een bos rechtop hebben gezet, weten wel wat ik bedoel)
Op naar de valkenkast. Door een recent omgewaaide boom konden we met de ladder hier niet goed uit de voeten, dus alleen de aanvliegroute gecontroleerd. Dat was in orde. Kastje gezien, poppetjes weg als het ware...Terug dus naar de andere kastploeg. Daar aangekomen, zagen we dat Hein, Hans en Peter met behulp van een katrol en diverse touwen een heuse hijsinrichting gefabriceerd hadden: de kast hing al voor de bevestigingssteun. Echter, aan de steun bevestigen ging niet, de ladder stond in de weg. Goede raad is net zo duur als een goede kast, dus ladder verzet en ja hoor, de kast kon aan de supportsteun. Alleen was nu het punt dat de arm van Hein te kort was, d.w.z. de ladder te ver weg stond om de bevestiging aan de binnenzijde van de kast te bereiken. Maar...we laten ons niet op de kast jagen.. dus ladder verzet, tweede ladder aan de andere zijde van de boom geplaatst, deze twee aan de bovenzijde met stevig touw rond de boom verbonden en op deze wijze konden we de bevestigingsbouten binnenin de kast bereiken. Helaas bleken de bouten wat aan de korte kant.....Uiteindelijk de kast met een spanband nog geborgd en de definitieve bevestiging volgende week verzorgen evenals het plaatsen van de tweede bosuilenkast. Net nadat we hiermee klaar waren, begonnen de eerste regendruppels te vallen. Snel opgeruimd, maar niet snel genoeg...Halverwege het weiland gingen de hemelsluizen open.....

Goed weekend van: Hans, Hein, Mark, Peter en Piet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten