 |
Pestbosje Boterhuispolder
|
Vandaag, 21 november, de derde werkdag in een ,,pestbosje,, bij boerderij Boterhuys in de Boterhuispolder.
Boerderij Boterhuys, meer dan 40 jaar ,,gerund,, door Sjaak en Pip van Schie en waar sinds vorig jaar - 2019 - Mieke en Gerard Mul de scepter zwaaien, is de komende maanden ons werkterrein. Gerard en Mieke hebben hun ,,oude stek,, in Drente, Hoeve Sonneclaer, verwisseld voor Boerderij Boterhuys, waar ze het bedrijf van de ouders van Mieke voortzetten en met nieuwe ideeën gaan uitbreiden. Ondertussen is een winkeltje met eigen zuivel- en vleesproducten verrezen en een picknickplaats met door een takkenril gescheiden parkeerplaats erbij, waardoor bijvoorbeeld voor recreanten de toegankelijkheid van het boerenbedrijf een stuk groter is geworden. Op de picknickplaats zijn appel, peren en pruimenbomen aangeplant. Er wordt zelf ijs gemaakt en een biologische melkveehouderij is opgestart waarbij de Montbeliarde koeien plaats hebben gemaakt voor Blaarkoppen.
 |
Het winkeltje en de picknickplaats.
|
De blaarkop is één van de oudste koeienrassen in Nederland. Al sinds de 17e eeuw waren blaarkoppen beeldbepalende koeien in het Groene Hart. (Mede doordat dit koeienras wat makkelijker in het drassig veengebied uit de voeten kan). Hun verhaal is nauw verbonden met de geschiedenis van de Leidse regio. Als gevolg van de toenemende vraag naar (vlees van) de blaarkop nam ook hun aantal toe. Al deze koeien zorgden ook voor een aanzienlijke hoeveelheid mest. Dit werd benut om de vruchtbaarheid van het Westland en de Bollenstreek te verbeteren. De blekerijen en de weilanden in de Bollenstreek maakten in rap tempo plaats voor bollenvelden. De grootschalige veeteelt ging intussen gepaard met slechte milieuomstandigheden. In 1866 brak veepest uit en de sterfte onder dieren was groot. Op veel plaatsen in het huidige polderlandschap zijn nog altijd ‘pestbosjes’ te vinden waar het besmette vee begraven werd.
 |
Boterhuys ca 1850 |
 |
Boterhuys ca 1900 met pestbosje
|
Ook de vogels hebben plek in de plannen van Gerard en Mieke. Vandaar dit stukje, geplukt van de Facebook pagina d.d. 9 mei 2020 van Boer Smul:
WEIDEVOGELS.
Een aantal berichten geleden vertelde ik hoe we ons land aantrekkelijk willen maken voor weidevogels Hierop kwamen een aantal reacties van mensen die willen helpen nesten zoeken en beschermen. Geweldig! Vanmorgen heeft daarom opper weidevogelwachter Johan (hij beschermt al meer dan 30 jaar weidevogelnesten) een hands on workshop weidevogelbescherming gegeven. Het resultaat van de nesten: 4 kievitsnesten, 2 scholeksters, 1grutto, 1 slobeend. En hele enthousiaste vrijwilligers, super bedankt. Vorig jaar hadden we in t hele seizoen maar 1 nest!
 |
Lunch op afstand met soep!
|
Met dank aan de website ,,Red de blaarkop,,.
https://reddeblaarkop.nl/de-blaarkop-is-levende-leidse-historie/
Zie ook de facebookpagina van Boer Smul:
#boersmul
De website:
www.boerderijboterhuys.nl
Twee plattegrondfoto's van:
www.topotijdreis.nl/