Beste hakkers,
Het nadeel van iedere week een verslag schrijven, zeker wanneer we al een aantal weken op dezelfde plek werken, is dat ik niet meer weet hoe je een leuk pakkend verslag schrijf. Daarom deze keer misschien een beetje “afgezaagd“ verslag.
Toen ik vanochtend de polder in fietste was het of ik door één groot Hollands schilderij reed. Spiegelglad water, schapen die met hun poten in wit berijpt gras stonden, een mooie wetering met aan het eind een molen en aan de horizon een bosje met NOG veel bomen. Wat was het wederom een mooie ochtend. Dit was een dag om er flink tegenaan te gaan.
Ook deze dag werkten we in 2 groepen, in 2 bosjes en onderling op voldoende afstand. Op de boerderij scheidden onze wegen. Eén groep ging naar rechts om in het bos van buurboer Leo te werken. Hier zou gedurende de dag naar hartenlust gezaagd worden. Hoe dikker de bomen, hoe enthousiaster iedereen werd. Weinig bomen waren te dik voor ze. Wanneer ze te dik waren stond Chris al klaar om deze exemplaren al brullend om te leggen, aangemoedigd door de kreten van Luc: ZOO!
Voor de duidelijkheid, we zagen geen bomen omdat we het alleen maar leuk vinden, we doen dit om de bosjes gevarieerder te maken. Qua leeftijd, maar zeker ook qua biodiversiteit. Alle bomen groeien weer snel op. Het klinkt leuk wanneer we houthakkers genoemd worden, maar het geeft ook een verkeerd beeld. We doen aan natuurbeheer.
Van boer Leo lopen we via de boerderij van Gerard en Mieke (Facebook: boer Smul) naar het andere pestbosje/koebocht. Hier werden de allerlaatste 6 Wilgenstobben “ kort gezet “, werden alle linten van de gespaarde struiken verwijderd, werden evt. takken uit de sloot verwijderd én werden er jonge wilgen gepoot. Wilgen en met name schietwilgen zijn de brandnetels onder bomen. Ze groeien oerend hard en slaan makkelijk aan. Daarom kan je ze makkelijk vermeerderen door de takken in de grond te steken.
Het enige wat er gedaan moet worden is de onderstam met bijv. de Rodax beschadigen en er een puntige onderstam van maken. Het voordeel hiervan is dat de tak makkelijk de grond in komt en dat door de beschadiging de wortelvorming wordt versneld. Wanneer de tak in de grond staat stampen we de grond met de voet nog even aan. Vervolgens knippen we alle zijtakken van de tak af. Waarom? Omdat de energie (sapstroom) vanaf de wortels direct naar de kruin wordt gebracht en er hier dus nieuw blad wordt gevormd. Dit gebeurt vanaf ongeveer 15 graden. Wanneer we de zijtakken laten zitten wordt de energie verspreid en is de kans kleiner op nieuw blad. Aangezien ze ruim een meter per jaar groeien kunnen we ze over 3 jaar alweer op stobbe zetten en kunnen ze ook in de breedte de open plekken in het bos bezetten. Heel veel takken zijn in het bramenstruweel gezet. Waarom? Bramenstruweel is ideaal voor vogels, maar het mag niet zo “ruig“ worden dat wij, of de andere stobbes er hinder van ondervinden. Nu blijft het braamstruweel bestaan met daarboven de wilgen die dicht op elkaar staan. Er ontstaat dus nu een klein dicht vogelbosje midden in het grotere bos.
Aangezien we nu op deze plek klaar zijn wil ik Gerard en Mieke bedanken voor alle gastvrijheid incl. alle heerlijke soepen. De boerderij is dan wel van eigenaar veranderd, de gastvrijheid is onveranderd groot. Allebei bedankt !
TOT SLOT :
Komende week zullen we weer op 2 plekken werken, beiden op het land van buurboer Leo.
We verzamelen om 10 uur op het pad naar deze boerderij. Dus vanaf de Zijldijk VOOR het haventje rechts. De auto’s en fietsen kunnen gewoon langs het pad/naast het water gezet worden.
Ik kom er heen met de kruiwagen.
JE MAG KOMEN, JE HOEFT NIET TE KOMEN. NEEM ZOVEEL MOGELIJK EIGEN WERKHANDSCHOENEN MEE. INDIEN MOGELIJK NEEM ZELF ONTSMETTINGSMIDDEL MEE.
Hakkelijke groet,
Johan.
Johan, je schrijft dat je met de kruiwagen komt. Ik kom gewoon op de fiets hoor....
BeantwoordenVerwijderen