zaterdag 29 september 2018

BaggerploeteraarsDat ik nooit meer naar het weerbericht hoef te luisteren bleek vandaag wel weer. “ met een magere 15 graden wordt het een kille zaterdag “. 
Kil was het inderdaad wanneer we om 6 uur waren begonnen. Maar om 10 uur was de zon al aardig doorgekomen en steeg de temperatuur in rap tempo.
Aangekomen in het bos was het,  zoals zo vaak, of je vanaf het boerenerf een andere wereld binnen stapte.
Windstil, doodstil en de eerste zonnestalen die over de boomtoppen heen kwamen.  Er stonden 5 man die de zelfde gedachten  hadden: Dit wordt genieten!!
Al het begin is moeilijk, zeker wanneer het weer een aantal zaterdagen in de bagger ploeteren wordt.
Vanaf vandaag houden we ons een aantal zaterdagen bezig met het opschonen van de “ eeuwen oude getijdekreek “. ( hij blijft mooi ).
Dit opschonen van sloten en andere watergangen kan op verschillende tijden van het jaar en op verschillende manieren.
Wanneer een watergang ieder jaar wordt geschoond dan heet dit bladvissen. Er wordt alleen blad en ander plantaardig materiaal verwijderd. We spreken van baggeren of uitdiepen wanneer een watergang eens in de 2 tot 5 jaar wordt geschoond. Tot op de bodem wordt alles zo veel mogelijk verwijderd. Hier houden wij ons de komende zaterdagen mee bezig. De meest ideale tijd hiervoor is september/oktober. Het leven rond het water, vooral amphibieën, zijn nog niet in de sloot weggekropen voor de winterslaap. Het enige nadeel is dat de bladval nu nog moet komen. Maar tegen de tijd dat dit tegenwoordig gebeurt is de kans groot dat we de kikkers wakker schudden.
Zoals ik al eerder schreef waren we vandaag met 5 man. Helaas, helaas, helaas lijkt het erop dat dit nog maar de harde kern van de groep is. Please, willen jullie ons de komende winter verrassen.
Maar met 5 goed gehumeurde, uit de klei getrokken baggeraars is er toch behoorlijk veel gedaan. We zijn al bijna tot de helft van het bos gekomen.
Om zo ver te komen ging er toch een hoop trek, snoei en knipwerk aan vooraf.
Het eerste gedeelte van het bos is nml. al behoorlijk begroeid geraakt. Niet alleen met struiken en bomen maar ook met bramen en ander struweel. Evenals andere jaren laten we sommige gedeeltes verlanden. Dit om meer variatie in moerasvegetatie te krijgen.
Al met al was het een succesvolle, gezellige en zonnige herfstdag die afgesloten werd met een grote gele kwikstaart langs de kreek en de eerste koperwieken in de meidoorns.

Wie wil dit volgende week zelf ervaren?
Het verslag + enkele foto’s staan binnen enkele dagen op ons blog.

Groet,
Johan.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten