zaterdag 12 mei 2018

Boombeschermers 2

Deze hazelaar heeft er zin in




Lichte verkleuring kan essentak sterfte zijn
Wat was er vandaag weer veel te horen en te zien in het Ommedijkse Bos. Het struweel onder de bomen is hier en daar al haast een meter hoog. Toch hebben we erg veel van de aanplant in goede staat terug kunnen vinden mede aan de hand van de zwarte boombeschermers.
We zijn met de controle gestart aan de zuidoostkant en hebben het perceel doorlopen tot aan de oude meidoornopslag. Hier zijn we de kreek overgestoken en hebben we de zuidwestkant terugwerkend  onderhanden genomen. 
Van de door ons teruggevonden jonge essen zaailingen zijn diversen aangetast door de essentaksterfte.
Circa 25 beschermhoezen hebben we nog aangebracht rond aanplant van vorig jaar.

Bij sommige beschermhoezen stak een op het eerste gezicht dode tak bovenuit, maar na controle zie je vaak onderaan uitlopers. Dus bij deze aanplant (met name de iepen) een flink aantal halve beschermers aangebracht en de onderbegroeing wat in een grotere omtrek weggeknipt. Het oude gedeelte van het bos zijn we niet in geweest in verband met de (eventuele) familie uitbreiding van buizerds en valken, maar natuurlijk ook om de vele andere broedende vogels te ontzien.

Als laatste hebben we nog even het gras rond het bijenhotel weggeknipt.(er wordt flink gebruik van gemaakt:bijna luchtverkeersleiding nodig) En, Hans, we hebben nog wel wat aan het bijenhotel te herstellen: op sommige plaatsen worden (ik denk door vogels die op zoek zijn naar insecten) rietstengels uit de behuizing getrokken, die steken dan half uit de kast. Een oplossing denk ik is gaas met kleinere mazen voor de kast aan te brengen. 
De controle en het vrijmaken van onderbegroeing van de boompjes is een behoorlijke klus. Twee man is hiervoor te weinig. Het gaat om zeker 500 boompjes, de door ons verplaatste elzen zaailingen nog niet eens meegerekend!
Ik stel voor om op zaterdag 26 mei de volgende beschermersdag te doen, waarbij ook de afgelopen winter geknotte stobben van te hoog opgroeiend gewas moeten worden ontdaan.
Mochten er leden van de werkgroep te porren zijn om op een doordeweekse dag deze klus te klaren, bijvoorbeeld woensdag 23- of donderdag 24 mei, laat het me weten.

 Groet,
Piet.
pieterrijsdijk.pr@gmail.com

06-33042128

Acrobaat  in de Meidoorn


KLIK HIER VOOR FOTOSESSIE
KLIK OP AFBEELDING VOOR IMPRESSIE VAN ONS BOS IN DE LENTE!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten