zaterdag 24 maart 2018

Hommel es


Als gevolg van de essentak sterfte (aantasting van de essen door een agressieve schimmel, waarvan de bomen vrijwel niet herstellen), is onze Werkgroep Agrarisch Natuurbeheer vorig jaar begonnen met het verplanten van een grote hoeveelheid elzen zaailingen en schietwilgen EN het aanplanten van een zestal andere boomsoorten, waaronder hazelaar, veldesdoorn, lijsterbes, en inheemse vogelkers.
Boomsoorten die door de verschillende bloeitijden en de vruchten/bessen voor vogels en bijen een betere habitat kunnen betekenen dan een bos met alleen elzen en essen. Deze aanpak heeft geleid tot het idee om zelf een bijenhotel te gaan vervaardigen en in te richten. Op internet is veel informatie te vinden hierover, met dank aan:
http://www.bestuivers.nl/ 

Vandaag, zaterdag 24 maart is de kast ,,gevuld,,! Hiervoor hebben we gebruikt een rietmat (tuinafscheiding) die we met de snoeischaar in stukken van 18 cm hebben geknipt, stammetjes van de vlier, braam, essenstammen waarin we gaatjes 3-8 mm hebben geboord, bamboestengels met openingen van 2-9 mm, een pot met klei en wat vermolmde stukken hout.
Doordat we zo geconcentreerd en met plezier aan iets nieuws bezig waren, hebben we de koffiepauze overgeslagen wat Hans de opmerking ontlokte: ,,Dit kan niet volgens de vrijwilligers vakbond"
Het resultaat van onze inspanning en ontspanning is te zien in de fotoreportage die Lydia gemaakt heeft.
Met dank aan Nederland Zoemt voor de bijen werkdag voucher. Zonder deze bijdrage was het realiseren van ons bijenhotel niet mogelijk geweest.

De planning is om 14 april een korte ronde door het bos te maken om de jonge aanplant te controleren.Ook moet komende week de valkenkast in de noordwest punt van het bos gereparerd worden, graag 2 vrijwilligers hiervoor, even opgeven bij mij.

Groet,
Piet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten