zaterdag 25 november 2017

Knuppels en vogels


Beste hakkers,

Het was gisteren een redelijk zonnige windstille dag, wat duidelijk aan ons enthousiasme te merken was.
We waren met 8 deelnemers die het, door de gunstige weersomstandigheden, duidelijk voor de wind gingen. Al stond er toch weinig wind.
Rond 10 uur verzamelden de vertrouwde  deelnemers zich op het erf van boerderij Nellesteijn. Hoewel vertrouwd? In het kader van de naderende Sint Nicolaas feesten kwam onze Hans met een lange stokzaag het erf op. Nu hoor ik jullie denken: een stokzaag en Hans, mm. Wat heeft dat met 5 december te maken?
De combinatie van een man met grijs haar die recht op met de stokzaag naast mij stond, deed me denken aan de oude man met zijn mijter .
Eenmaal aan het werk werd er flink gezaagd. Het bospad naar de houtstapel voor in het bos was zo modderig en glibberig geworden dat het niet alleen verschrikkelijk vermoeiend lopen was, het zou ook gevaarlijk worden om met een vracht hout op je schouder naar voren te lopen.
Nadat we het erover eens werden om het hout naar dezelfde plek van vorig jaar langs de sloot te brengen ( wat toch aanmerkelijk korter en droger is ), zag je op menig gezicht opklaringen verschijnen en het enthousiasme toenemen. Nu alleen maar hopen dat boer Johan in maart/april tijd heeft om het hout voor ons naar voren te rijden. ANNEMARIE EN JOHAN, WILLEN JULLIE DAT VOOR ONS DOEN ?
Wat me op opviel was dat iedereen zo op zijn eigen manier met zijn eigen ding bezig was ( ik geloof dat ik dit verkeerd formuleer ). Zo ontfermde Piet zich over de modderige  paden. Met houtstammetjes probeerde hij er een “ knuppelpad “  van te maken. Nu is het mijn taak om bij binnenkomst in het bos een bord te plaatsen: Het Rijsdijkse knuppelpad. Hans met zijn mijter ontfermde zich  over de aanvliegroutes van de Torenvalk/gans nestkasten en de bosuil/ganskast. Het verhaal van onze terror Nijlgans is inmiddels wijd en zijd bekend. Hans heeft rond de nestkasten de takken weggesnoeid zodat de vogels een betere aanvliegroute hebben. Ook voor Hgans en zijn Grietje ? Ja: PLOF
Halverwege de dag werd er ter afwisseling een grondige inspectie uitgevoerd naar de nieuwe beplanting die we vorig jaar hebben aangebracht.
Vooral de Veldesdoorn, Hollandse Iep en Kornoelje waren al aardig de hoogte in gegaan. Er werd zelfs in een jonge Zwarte Els een nestje van vorig jaar gevonden . Het leven  van deze kuikens hingen dus duidelijk aan een houten twijgje.
Volgende week kunnen we ons nog weer uitleven op 9 Essen en , als we er aan toe komen een aantal joekels van Wilgen. Ik heb inmiddels 2 grondboren en een flink aantal spades besteld.
Ik schat dat het zaagwerk 9 december af komt en dat we kunnen beginnen met het planten van Schietwilg ( Salix alba ) en Zwarte Els ( Alnus glutinosa ). 
Willen jullie eens kijken op www.topotijdreis.nl ? Wanneer er dan ingezoomd wordt op Maaldrift/ Ommedijkse Polder dan zie je een lang en smal groen perceel. Het Ommedijkse Bos.
Je kan dan helemaal terug gaan tot het jaar 18……. .Zo zie je niet alleen het ontstaan van het bos maar bv. ook van het Valkenburgse Meer.

Tot zover de belevenissen van deze week.
Ik hoop jullie allemaal volgende week weer te zien.
  Groet,                                                                                                                                                                                                                                            Johan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten