zaterdag 11 maart 2017

Toppers
Beste allemaal,

Het zaag / sloot / plantseizoen is gisteren in het Ommedijkse Bos officieel afgesloten. Daar was het ook wel tijd voor. Al was het enthousiasme op deze laatste werkdag wederom aanwezig, aan alles kon je merken dat het voorjaar aan de rand van het bos lag. De temperatuur was aangenaam, windstil en de vogels waren al druk aan het zingen om hun territorium af te bakenen. Zo hoorden we de eerste tjiftjaf, zagen we de fel gekleurde en opgezwollen knoppen van De Wilg. Binnen in de knoppen hoorde je het blad roepen: Ik wil er uit ! Dit alles betekent dat het tijd wordt om het bos te verlaten. 
 We waren op deze laatste werkdag met 7 deelnemers. Voor zo’n dag als deze had ik er toch meer verwacht. Zoals ik al eerder schreef was het met dit weer relaxed werken. Hoewel ! Piet en Hans hebben zich nog behoorlijk in het zweet gewerkt om het resterende deel van de Getijdenkreek  voor 15 maart verder op te schonen. Hier waren ze zo enthousiast mee bezig dat ze een deel van deze kreek opgeschoond hebben wat helemaal niet hoefde . Door op enkele plek met boomstammen een dam te maken ontstond er al vrij snel snel variatie in de waterstand. Hoe onzichtbaar ook, hier profiteren altijd planten en dieren van. 
 De rest van de groep hebben de laatste 50 boompjes geplant. Dit was de Ulmus hollandica “ Pioneer “. WIE ? De Hollandse Iep.
Hier hebben we de helft er van geplant op het perceel waar we de afgelopen winter gezaagd hebben, terwijl we de andere 25 verdeeld hebben over meerdere percelen. 
Tot slot kon ik het niet laten om het voorjaarsgevoel compleet te maken.
Vol verwachting klopte ons hard toen we de Bosuilenkast gingen controle ren. Wat zullen we aan treffen? Treffen we een nog broedende Bosuil op het nest? Zijn er al kuikens? Of is er helemaal niets? Helaas was dit laatste de waarheid. Het klinkt kinderachtig, maar zo iets geeft mij toch wel een domper. Waarom dit jaar nu niet. Maar misschien treuren we te vroeg, want er was wel een duidelijk gedraaide kom in de kast waar de uil dus wel “ regelmatig “ zit.
Om de dag en het seizoen af te sluiten zijn we nog een paar biertjes wezen drinken bij de Haagse Schouw.
 Nu zijn er altijd mensen die het leuk vinden om te weten hoeveel dagen, uren enz. er de afgelopen winter zijn gewerkt.
We hebben 21 dagen gewerkt.
Het gemiddeld aantal deelnemers lag op 8.
Er zijn totaal 649 uren gemaakt, waarvan
Aanplant 77 uur,
Sloot schonen 92
Zagen 480 uur

We hebben dus wel een aantal maanden rust verdiend. Hoewel..
Al mag er van 15 maart tot 15 juni officieel niet in de natuur gewerkt worden, zijn er toch een aantal activiteiten die moeten gebeuren. Zo moet de nieuwe aanplant, vooral in de niet gemaaide delen,  minimaal 1 x per maand gecontroleerd worden om te voorkomen dat ze overwoekerd worden door bv. braam.
Er blijven 2 snoeischaren, handschoenen en een Rodax op de boerderij achter zodat een klein groepje van 2 √° 3 mensen dit werk kunnen doen.
Laten we afspreken dat dit vanaf april op de laatste zaterdag van de maand gebeurt. Ik zal daar zelf niet bij zijn.
Wanneer het land droog genoeg is en de boeren genoeg tijd hebben moet het hout nog uit het bos verwijderd worden. Dit geldt zowel voor het Ommedijkse Bos als de Kaag. Een aantal van ons gaan bij de boeren waar we 's winters werken vanaf volgende week beginnen aan de bescherming van de weidevogelnesten. Tot slot beginnen we dan in september weer met het zagen en kloven van het hout.

Tot slot zijn er nog een aantal huishoudelijke mededelingen :
Louis van Veen wil graag van de maillijst afgehaald worden.
Als afsluiting van het werkseizoen gaan we met de hele groep uit eten. Ik dacht zelf aan de 22 of 29 april. ( afhankelijk van het aantal opgaven )
Zondag 30 april geef ik een algemene IVN natuurexcursie over landgoed de Horsten, aanv. 14 u. Ingang Papenlaan Wassenaar
Zondag 7 mei geef ik een IVN natuurexcursie door het Ommedijkse Bos met rondleiding door de boer, aanv. 14 u.
Zondag 11 juni geef ik een natuurexcursie over landgoed de Horsten, aanv. 14 u.  Startpunt zie 30 april.
Zaterdag 17 juni is er een midzomeravondwandeling door de Ommedijkse Polder incl. bos en boerderij. Tijd : 21 tot ongeveer zonsondergang. Zelf iets te drinken meenemen.
Zondag25 juni, struintocht over landgoed de Horsten met bezoek aan boerderij de Catharinahoeve in Voorschoten. Tijd : 11 – 15 u. Beginpunt zie 30 april. Zelf lunch meenemen. 
 Kortom : ook komend voorjaar kunnen we elkaar nog genoeg zien.
Ik wil iedereen bedanken voor zijn/haar inzet en enthousiasme in de afgelopen maanden.
We zijn geen grote groep, maar wel een hechte groep die zich vol enthousiasme inzet om de natuur rond Leiden te beheren en te behouden.
Daarom wil ik jullie ook vragen om de komende maanden op jullie eigen wijze reclame te maken voor deze enthousiaste groep, zodat er in november weer wat uitbreiding van de groep komt. 
IEDEREEN BEDANKT!

Groet,
Johan

FOTO LINK
LINK FOTOALBUM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten