zaterdag 4 maart 2017

KleiwerkBeste allemaal,

Men zegt wel eens: ze zijn uit de klei getrokken, maar ik zou niet weten wat uit het veen getrokken betekent. Aan dit laatste moest ik vandaag denken. Jonge boompjes die uit het Boskoopse veen komen en die de Wassenaarse klei in gaan. En of we dat laatste  hebben gedaan. Van de 225 boompjes zijn er 175 de grond in gegaan. Voor volgende week resteren er dus nog maar 50. We gingen in groepjes van 2 te werk. Dit werkt het makkelijkste. Eén persoon gat graven, de ander de boom erin laten zakken en aanstampen.
We begonnen vanmorgen met het planten van 25 Noorse Esdoorns. Deze komen in het voorjaar als eerste in blad. Ze zijn langs de takkenwal aan de westkant van het bos geplant. Tevens ook over de hele breedte tegen het oude bos aan.
In rap tempo gingen we door met de Inheemse Vogelkers. Die groeien iets trager maar zijn in het voorjaar schitterend wanneer ze bloeien met rechtopstaande witte trossen. Daarom zijn deze aan de zuid en oostrand van het bos geplant.
Na de koffiepauze vervolgden we ons “kleiwerk” met de Lijsterbes. Deze soort bloeit ook mooi met witte schermen. Ze zijn ook aan de zuid en oostkant geplant. Ze staan dus nu om en om met de inheemse vogelkers.
We waren vandaag met 8 planters. Tja, en dan gaat het hard. Voordat ik het wist werd ik achter in het bos gebeld door Lydia en Piet. “ Johan, we zijn boomloos. Met welke soort kunnen we verder gaan ? “
Die volgende soorten waren in dit geval 2 soorten. De Veldesdoorn en de Hazelaar. Ze werden door elkaar gehusseld waardoor ze goed afgewisseld konden worden geplant. Een groot deel van deze 2 soorten werd aan de noordoostzijde van het bos geplant. Deze hoek wil boer(in) Nell graag kort houden omdat hoog geboomte veel zonlicht weg neemt op het achterliggende weiland. De rest van deze 2 soorten werden her en der geplant. Dit ging niet overal even makkelijk. Een groot deel van het bos was de afgelopen weken al gemaaid en opgeruimd door onze Lentevreugd collega’s. Een deel echter was nog niet gemaaid. Om hierin te planten ging iets moeilijker. Maar het ging.
Na de lunchpauze werden de laatste veld esdoorns en Hazelaars nog weg geplant. Voor volgende week liggen er nog 50 Iepen op ons te wachten.
Komende zaterdag 11 maart is onze laatste “ officiële” werkdag van het seizoen.
Komende donderdag  zal er nog een deel gemaaid worden en zeker nog gesloot. Wij zullen volgende week dus in ieder geval nog gaan planten en nog een deel gaan sloten.
Ik hoop jullie allemaal komende zaterdag op deze laatste werkdag te zien.
Na afloop misschien allemaal iets drinken aan het Valkenburgse Meer ?

Groet,
Johan

Wie een kuil graaft voor een plantje...
Wie een kuil graaft voor een plantje...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten