zaterdag 9 juli 2016

UpdateBeste allemaal,


Het is een tijdje stil geweest, dus het werd weer eens tijd voor een bericht.
Zoals jullie weten hebben een aantal van ons de afgelopen maanden niet stil gezeten. Allereerst hebben we natuurlijk een aantal vogels geringd in en om het Ommedijkse Bos, waaronder een flink aantal nesten van de Boerenzwaluw, 5 pullen ( kuikens ) van de Torenvalk en  natuurlijk de topper van dit jaar: de 2 pullen van de Bosuilen.
De jongen, inmiddels al pubers, zijn 's avonds nog steeds te zien en te HOREN ! En hoe. Ze bedelen wat af voor voedsel bij Pa en Ma. Maar die leveren nog maar mondjesmaat voedsel omdat het tijd wordt om op eigen benen te staan.
De steenuilenkast had dit jaar wel een hele vreemde  bewoner. Bij controle van de nestkast had ik geen jonge Steenuil in mijn hand maar een kuiken van de Grijze Kwikstaart. Totaal zaten er 5 kuikens in.

O. a. Piet en Tim zijn enkele ochtenden terug geweest om op het perceel van afgelopen winter de oprukkende kruiden rond de stobben te verwijderen. Dit moet eigenlijk in juli nog een keer gebeuren

In het bos hadden we ook 2 georganiseerde wandelingen. In mei  de lentewandeling en op 18 juni de Midzomerbrrrrr avond wandeling. Wat was het guur. Geen ondergaande zon, geen zomergevoel, maar om 11 uur wel de piepende jonge bosuilen.
En als het publiek ( jong en oud ) dan ademloos staat te luisteren  dan weet je weer waarom je buiten houthakker ook gids bent.

Een aantal hakkers van ons ( Dick, Michel en ik ) waren iedere zaterdag  actief op het land van Sjaak en Pip v. Schie in de Boterhuispolder en op het land van Jan v. Schie in/op de Zwanburgerpolder.
We beschermen hier al jaren de weidevogelnesten tegen de landbouwwerkzaamheden zoals maaien en vertrapping door vee.
We hebben dit jaar totaal 35 nesten geïnventariseerd en beschermd. Het ging om soorten als Kievit, Grutto, Tureluur, Scholekster en Krakeenden ( nee, ik stond er niet op ).

Wat denk ik dan als op 2 juli het laatste Scholekster nest is uitgekomen?  Dan denk ik :  het voorjaar is ten einde, de zomer begint en ik ga denken aan de herfst.
Allereerst zijn er op 27 en 28 augustus weer de Leidse Hooidagen.
In dit weekend valt er van alles te beleven wat met  de natuur en het boerenleven te maken heeft.
Stichting de Groene Motor staat daar dan ook  met een kraam . Ze hebben gevraagd of ik op beide dagen deze kraam wil bemannen en op deze manier de nadruk te leggen op het landschapsonderhoud van de WAN.
Dit is natuurlijk een perfecte manier om reclame te maken.
Ik wil daarom ten eerste vragen wie het leuk vind om een deel van de tijd erbij te zijn en wie materiaal heeft wat we neer kunnen leggen. Bijv. Gereedschap, beheersplan, foto’s, zaagbok e.d. alle ideeën zijn welkom.
Vanaf zaterdag 3 september zal er weer voor een aantal weken gezaagd en gekloofd worden. Tevens zal de middensloot in het bos ook weer opgeschoond worden. Er is al flink wat stamhout verkocht, dus dat scheelt weer zagen.

Het groepsuitje vindt dit jaar zoals eerder aangekondigd plaats in het weekend van 8/9 oktober. We gaan waarschijnlijk naar de Hoge Venen in België en overnachten in de Baraque Michél.
Wegens mijn vakantie heeft Lydia de organisatie op zich genomen en ik weet eigenlijk niet of er al aanmeldingen zijn.

Zaterdag 22 oktober is er in het Ommedijkse Bos de voorbereiding van de landelijke Natuurwerkdag 2016. Deze vindt op zaterdag 5 november plaats en dit is tevens het begin van ons zaagseizoen.
Maar dit is nog zóóó ver weg.
Voor de komende weken/maanden wens ik iedereen een goede, ontspannen en warme zomer toe.

Zomergroet,

Groet,
Johan                

Geen opmerkingen:

Een reactie posten