donderdag 12 mei 2016

OpslagWerkochtend 11 mei 2016. 


 Op deze heerlijke mei ochtend samen met Tim het Ommedijkse bos ingetrokken. Wat een metamorfose : zo kaal in de winter , zo  groen in het voorjaar. De koekoeksbloemen, het fluitekruid en de hondsdraf staan volop te bloeien, de vogels zingen, maar zodra we wat dichter bij de nestplaatsen komen, veranderd het deuntje!
Op de plaats waar we afgelopen winter gewerkt hebben, zijn we begonnen met stobbes vrij maken van opslag. Dit gedeelte is nu klaar. Diverse dingen zijn opgevallen. Allereerst : het deel van het bos waar we nu in bezig zijn geweest, is aanmerkelijk droger dan het voorste deel van het bos. Dit houdt in dat de begroeiing lager is, maar ook dat van de pas aangeplante esdoorn zaailingen er nogal wat niet terug te vinden zijn, of er verdord uitzien, hetzij dus door watertekort hetzij door vraat aan de stamschors. Ook is er veel blad aangevreten door kleine blauwzwarte torretjes : elzenhaantjes. De zaailingen in het eerste deel van het bos zien er aanmerkelijk gezonder uit en zijn een stuk groter! 
Dan zijn er een paar (oudere) essen stobbes waar grote zwammen tegen aan groeien en die vrijwel geen jonge uitlopers laten zien. Een punt van aandacht voor het komende seizoen is de hout rillen. Een aantal stobbes is half onder de takkenwal en half onder de brandnetels bedolven. De brandnetels hebben we natuurlijk weggehaald, maar de ruim een meter hoge wal is met z'n tweeën ondoenlijk om te verplaatsen.Voor het behoud van de stobbes, moeten we de komende winter de rillen ruimer rond de stobbes aanbrengen. De vogelmanden die we een paar maanden geleden geplaatst hebben zijn, voor zo ver wij hebben kunnen waarnemen, jammer genoeg niet bevolkt. (geweest)

Tweede week juni willen we nog een keer het bos in om een gedeelte van de westkant onderhanden te nemen.

Rond de klok van één uur zijn twee natuurgenieters met een voldaan gevoel huiswaarts gekeerd.
Tim en Piet.         
                                                                                 


         
      

                                                                                                                 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten