woensdag 10 april 2024

Ringen kuuks


Dinsdagavond zijn de kuikens van de bosuilen geringd. Klik links onder op de link ,,READ MORE,,voor foto sessie.

 

Afgelopen dinsdag was het dan weer zo ver. Het ringen van de jonge bosuilen. Iets waar iedereen naar uitkijkt. Kinderen en volwassenen, iedereen is reuze enthousiast en krijgen bij de eerste glimp van een uilskuiken een grijns op het gezicht van oor tot oor. Dat gold in het verleden trouwens ook bij het ringen van torenvalken, ransuilen en de bruine kiekendieven.

Het weer was  verre van ideaal om te ringen. Was het maandag en woensdag schitterend weer, op de “ringavond” stond er een gure zuidwester en hooguit 10 graden. Maar iedereen was uitgenodigd en aanwezig dus lieten we het maar doorgaan.

Er werden in totaal 2 uilen geringd. Het nest bestond oorspronkelijk uit 4 eieren die met tussenpozen van 2 dagen rond half maart werden gelegd. Het laatste ei werd zelfs pas na 4 dagen gelegd. Vanaf het één na laatste ei begint de uil met broeden. Vandaar dat sommige uilskuikens verschillen qua grootte en gewicht. Zie tabel. 

Maar waarom zijn er nu maar 2 geringd? De andere 2 eieren zijn halverwege de broedperiode geroofd door een boommarter. We weten al jaren dat er op deze plek boommarters voorkomen en geven ze ook de ideale biotoop door de vele houtrillen. Maar op de bewuste avonden dat de eieren werden geroofd had ik toch wel een klein beetje een hekel aan ze.

Ondanks het gure weer was het moment van ringen een geslaagd moment. Iedereen mocht ze even vasthouden, fotograferen en natuurlijk bestuderen. Want wat waren ze mooi. Ze zijn inmiddels 3 weken oud en het dons maakte al plaats voor de veren. We kunnen nog een week van ze genieten want tussen de 30 en 40 dagen verlaten ze het nest en springen ze vanuit de kast naar de dichtstbijzijnde takken. Vandaar de naam takkeling. Ze worden dan zeker nog een maand gevoerd. In dit stadium kan men vaak de takkelingen met het blote oog laag op een tak zien zitten terwijl de moeder er vlakbij zit. Zie foto’s.

We wensen de uilen een goed leven toe en misschien komen we de geringde exemplaren ooit nog eens tegen. Na het uitvliegen zal de camera verplaatst worden naar een andere plek in het bos en kunnen we hopelijk genieten van het andere leven in het bos.

 


 









 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten