zaterdag 29 juli 2017

Brandnetelteam 5

Voorgrond Hazelaar, links achter Esdoorn
Een miezerige zaterdagmorgen 29 juli 2017


Om ca. 09.30 uur stonden drie man in het Ommedijkse Bos een beetje ongelovig te kijken naar de ogenschijnlijk ondoordringbare massa groen van hier en daar wel 2,5 meter hoog waarin toch echt in het voorjaar door de leden van de werkgroep een partij van 225 jonge boompjes aangeplant waren.
,,Het lijkt een beetje op het zoeken naar een naald in een hooiberg'' was één van de reacties. ,,Zeg het maar, Piet.Wáár gaan we beginnen.''
Hollandse iep
Uiteindelijk zijn we gestart zo'n acht meter vanaf de lunch plek aan de zuidwest kant. Met het handgereedschap werden voorzichtig paden gebaand naar de plekken waar we jonge aanplant zagen.(of verwachtten te zien!) In de takkenwal aan de west kant troffen we voornamelijk de Noorse esdoorn aan en een paar hazelaars. Het was wel verrassend: door de hoge begroeing stond je soms ineens voor een veldesdoorn of hazelaar, dan weer voor een Hollandse iep. Voorzichtigheid bleef geboden! Rond half elf waren we gevorderd tot aan de meidoornopslag. 
Na de koffie was het perceel van de zuidoostkant tot aan de meidoorn opslag aan de beurt. Met name in de takkenrillen aan de oostkant hebben we behoorlijk wat aanplant zoals vogelkers en lijsterbes ,,vrij,, kunnen zetten. Onder de bomen in deze strook bos vonden we veel verdorde aanplant; vermoedelijk licht- én watertekort in combinatie met stammetjes waarvan de bast beschadigd was. En ja, Johan : in dit gedeelte is de jonge eik terug gevonden én vrijgemaakt van onkruid.
Johan's eikje
Resumerend: redelijk veel aanplant ,,doet,, het goed, met name de        jonge elzen en esdoorns. Maar er mist ook behoorlijk wat aanplant. ( d.w.z. wat we niet hebben kunnen traceren door de hoge brandnetels)

Ook gespot: Rode Kornoelje
Wat we geleerd hebben: bescherming rond de stammetjes is nodig, een stok/steun bij de aanplant zetten is een must om het terugvinden te vergemakkelijken c.q. de aanplant te steunen.(grondboor aanschaffen!) Bij een vervolgactie 's zomers de stokken plaatsen waar de aanplant moet komen. (een plek die in de winter licht is, kan in de zomer door bladerdek knap in de schaduw liggen). Bij droogte (direct na planten) veel water geven.

bloem van de berenklauw
voor de linkerarm van Hans : Es










Geen opmerkingen:

Een reactie posten