Roofvogels 18-1

Op de druilerige woensdagavond van 2mei (na een mooie dag!) zijn Johan en ondergetekende met de ladder het bos ingegaan om de nestkasten te controleren.
Het is altijd weer een sport om de stammen van de betreffende bomen met die lange ladder te bereiken. Wie de Engelse Comedy The Plank met o.a. Tommy Cooper  ( https://vimeo.com/166868508 ) al eens gezien heeft, weet wat ik ongeveer bedoel.
Bij het oversteken van de sloot maakte - volgens Johan - een torenvalk zich met gezwinde spoed uit de voeten...pardon uit de veren...nee, das wat anders: nou ja ze vloog weg. Bij controle van de valkenkast bleek deze echter geen eieren te bevatten.
Als tweede de bosuilenkast. Na een paar klopjes op de onderzijde van de nestkast kwam er een kopje tevoorschijn. Niet van de bosuil, maar van Moeder de gans. Verontwaardigd vloog ze weg.
Op naar valkenkast aan de noordwestkant van het bos. Ook hier een kast zonder bewoners en/of eieren.
Dan maar eerst een bakkie koffie doen in de regen. Tijdens deze pauze zien we aan de rand van het bos een buizerd rondcirkelen. Na de koffie nog even een ronde door het bos, waarbij we bewonderend hebben staan kijken bij de appelboom die in volle bloesempracht staat. Veel uitlopers van de nieuwe aanplant. Da's hoopvol.
Terug op de koffiestek vliegt boven ons weer een buizerd weg, dit keer vanuit een nest!
Zou het kunnen......? Nog even gewacht, maar de vogel was gevlogen.
Uiteindelijk de spullen bijeengeraapt, de ladder terug geplaatst in de schuur en op huis aangegaan.
Piet.


Nabericht van Johan:

Vandaag - 6mei - heb ik een wandeling georganiseerd door het Ommedijkse Bos / Polder. Afsluitend gaf Henk Nell een rondleiding over de boerderij.
Wat als eerste opviel was ons gloednieuwe Bijenhotel. Er vlogen al een aantal Bijen in en uit.
In augustus  wordt de langverwachte bijenweide op het perceel grenzend aan het bos ingezaaid. Dus dat sluit mooi op elkaar aan.
Wat de vogels in het bos betreft: de Torenvalken zijn al dagen aan het baltsen rond de nestkast, wat betekent dat we wel weer een nest krijgen. ÉN ? We hebben sinds jaren weer eens een broedende buizerd in het bos.
Het nest is een oud kraaiennest wat door de Buizerd wat is opgeknapt en uitgebouwd.

De geplande Horstenwandeling van 27 mei wordt niet door mij gegeven. ( foutje in de planning )

De verdere data zijn :
12 mei, werkochtend Ommedijkse Bos. ( liever het oude bos mijden i.v.m. de Buizerd en Torenvalk.
3 juni , Farm Fair voorschoten.
10 juni, struintocht over landgoed de Horsten incl. boerderijbezoek. Tijd : 11 – 15 u. Ingang Papelaan Wassenaar.
16 juni, midzomeravondwandeling Ommedijkse Bos , 21 – 23 u.

Groet,
Johan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten